avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune / mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune / mostenire

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme:
Parintii mei au in proprietate un apartament (este pe numele amandurora).
Tatal meu a decedat acum 6 luni si jumatate.
Mostenitori sunt urmatorii: subsemnatul, mama mea, si fiul fiicei (decedata acum 9 ani) tatalui meu din prima casatorie.
Mama mea vrea sa deschida succesiunea dupa decesul tatalui meu si eu vreau sa renunt la partea mea in favoarea dinsei.
Nepotul meu, mentionat mai sus (fiiul fiicei decedate a tatalui meu din prima casatorie), nu vrea sub nici o forma sa se prezinte la notar sa-si precizeze optiunea in privinta renuntarii sau nu la mostenire.
1. Care este procentul din mostenire care revine fiecaruia dintre cei 3 mostenitori, conform legii ?
2. Cum se poate clarifica situatia proprietarului apartamentului, in conditiile in care nepotul meu, mentionat mai sus, refuza in continuare sa se prezinte la notar pentru a-si preciza optiunea cu privire la partea sa de mostenire de pe urma tatalui meu ? Ce prevede legea in acest sens ?
Va rog sa-mi detaliati pe cat posibil raspunsurile.

Multumesc anticipat,

Mihai

Cel mai recent răspuns: selected , utilizator 15:16, 27 August 2007
...asa este...actul de renuntare la o mostenire este unul pur abdicativ in sensul ca nu se poate renunta in favoarea cuiva si in acelasi timp unul indivizibil in sensul ca nu poti renunta doar la o parte din mostenire...mai mult, renuntind la mostenire, pot emite pretentii la aceasta urmatoarele clase de mostenitori:cum ar fi fratii defunctului...sfatul meu este sa acceptati succesiunea si apoi sa procedati la un partaj succesoral...o solutie mai costisitoare dar mai sigura...
Bunàseara,
Vreau sà subliniez intii cà acest site este convivial si deosebit de eficace, la o intrebare pusà asearà am avut déja ràspunsul azi. Và multumesc foarte mult.
Am o altà intrebare: locuiesc cu familia mea in Franta. Soacra mea, care a muncit 42 de ani in Romania, locuieste la noi. Are dificultàti pentru a-si recupera pensia (prin CEC, bànci, conturi diverse). Putem sà transferàm pensia aici? Ce se poate face?
Và multumesc anticipat.
ar mai fi de adaugat urmatoarele cote-parti : 1/4 mama , 9/16 tu(fiul ambilor parinti)...copilul din alta casatorie 3/16

ar mai fi de adaugat urmatoarele cote-parti : 1/4 mama , 9/16 tu(fiul ambilor parinti)...copilul din alta casatorie 3/16
Buna seara, redeschid acesto topic cu o intrebare simpla:
Ce se intampla daca nu am facut declaratia de acceptare a succesiunii in decurs de 6 luni?
Tatal meu a murit anul trecut, eu sunt singura lui fiica, nu locuiesc in tara si nu am stiut ca trebuie facuta aceasta declaratie. Inseamna ca am pierdut mostenirea?
Multumesc anticipat pentru raspuns,
Anca

Alte discuții în legătură

Act renuntare la mostenire... bgi503 bgi503 Ziua buna, Am o intrebare referitoare la dreptul de mostenire: tatal meu a decedat si am ramas mama si sora mea. pentru a vinde apartamentul parintilor, ... (vezi toată discuția)
Am dreptul de a mosteni ? Pioana Pioana Buna ziua , Bunica mea a decedat in luna octombrie anul acesta. Sotul ei e decedat de multi ani si aveau un copil (tatal meu ) . Bunica avea un apartament ... (vezi toată discuția)
Succesiune - unicul fiu lock lock Tatal meu a murit in urma cu putin timp. Mama mea traieste. Sunt unicul fiu. Principalele bunuri care le-au dobandit impreuna in timpul casatoriei sunt un ... (vezi toată discuția)