Amenintarea este infractiune.
Insulta si calomnia nu mai sunt, au fost dezincriminate.
Amenda care le-a fost aplicata este o amenda penala. Procurorul de caz a considerat ca fapta nu prezinta un grad ridicat de pericol social, motiv pentru care a ales sanctiunea amenzii in locul trimiterii in judecata.
Formulati plangere impotriva ordonantei procurorului, adresata prim-procurorului parchetului, in termen de 20 zile de la comunicare, in care aratati ca temerile provocate de amenintarile cu moartea sunt reale, ca dvs. chiar va temeti pentru siguranta dvs. si a familiei dvs. si ca amenintarile nu au fost proferate doar o singura data, ci in mod repetat, toate acestea infirmand concluziile procurorului privitoare la absenta gradului ridicat al pericolului social al faptei.
Daca din partea prim-procurorului primiti un raspuns de respingere a plangerii sau nu primiti raspuns in termen de 20 zile de la depunerea plangerii, formulati plangere adresata judecatoriei. Termenul este tot de 20 zile.
Dumneavoastra ati sesisat organele de politie cu o plangere penala, deaceea raspunsul la acea plangere cat si rezolutia si nu decizia trebuie sa fie primita de la parchetul teritorial competent.
Amenintarea cu moartea sau o fapta indreptata impotriva membrilor de familie, constituie infractiune.
Injuriile se incadreaza de asemenea dupa caz in cadrul dispozitiilor legii nr. 61/1991insa ele constituie temei pentru raspunderea civila, referitor la denigrarea imagii.
Daca ati primit o rezolutie o puteti ataca la primprocur. Si daca raspunsul acestuia este nesatisfacator si il considerati nelegal il puteti contestat in fata instantei de judecata.
Mare grija insa la termene, astfel in 20 de zile se face plangere la primprocuror, impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale.
Si in termen de 20 de zile dupa inregistrarea plangerii impotriva rezolutiei, in cazul de mai sus, impotriva ordonantei prim procurorului si arezolutiei sau ordonantei de neincepere a urmaririi penale.
Sunt infractiuni si ca orice infractiune trebuie probata. Probabil probele nu au fost suficiente pentru ca procurorul sa poate dispune altfel, asa incat v-as recomanda in cazul in care sunteti amenintat si hartuit telefonic sa inregistrati acele convorbiri ca sa poate fi folosite ca probe, precum si orice alte inscrisuri primite drept amenintare, plangerea penala trebuie facuta de indata si nu la un interval mare de timp pentru ca altfel martorii odata cu trecereea timpului s-ar putea sa nu mai considere ca ar fi fost serioasa amenintarea si atunci si declaratile acestora sa nu va foloseasca prea mult. In principiu amenintarea continua de 3 ani de zile nu ar presupune un pericol social deoarece ar insemna ca cei care va ameninta asa inteleg ei sa se adreseze in mod obisnuit si nu ar trece niciodata la fapte reale...din acest motiv cand mai faceti plangere penala nu scrieti ca va ameninta de 3 ani de zile...ci eventual de o luna ,doua.
In privinta calomniei aceasta este infractiune, dar de un pericol social mai scazut, astfel ca ste pedepsita doar cu amenda penala.
Nu este de neglijat faptul ca ati putea obtine despagubiri civile intr-un proces civil deoarece ati fost calomniat.
Ma rog ca Dumnezeu sa va dea pace si sanatate! sa va izvabeasca! sa va ofere protectie la plecare si la venire! am sa va pomenesc pe toti in rugaciune! va rog daca aveti o schita cu privire la ..cum se face o plangere la Prim Procuror! Har si pace !
Domnule Prim procuror
Subsemnatul ___________, în calitate de ___________, în dosarul de urmărire penală nr. __/____ al Parchetului __________, formulez prezenta plângere, conform art. 278^1 C. proc. pen., în termen legal, împotriva ___________, pe care o consider nelegală şi netemeinică, deoarece mi s-a adus o gravă vătămare a drepturilor mele, constând în __________, rugându-vă să-mi admiteţi plângerea şi să __________.
Data, Semnătura,
___________ ___________
Domnului Prim procuror al ______________