avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CO neefectuat 2009,2010,2011
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CO neefectuat 2009,2010,2011

Ce se intimpla cu zilele restante de co in anii 2009,2010,2011..Care sunt pasii de urmat pentru a cere aceste drepturi ?
Cel mai recent răspuns: AvFM , utilizator 18:53, 1 Februarie 2012
Care este motivul pentru care in toti anii acestia nu s-a efectuat concediul de odihna?
Ar fi trebuit sa existe o programare la nivel de unitate, care este obligatorie pentru angajator, iar angajatul nu poate renunta la dreptul la concediu de odihna.



GHITA FLORIN a scris:

Ce se intimpla cu zilele restante de co in anii 2009,2010,2011..Care sunt pasii de urmat pentru a cere aceste drepturi ?


Pur si simplu in toti acesti nu au adus niciodata discutia de Co,iar cand le-am cerut explicatii ce se intimpla cu zilele restante in toti acesti anii mi s-a transmis ca o sa mi se calculeze toate zilele de CO restante dar o sa mi se desfaca CIM. Cum vi se par aceste atitudini din partea conducerii,deci in continuare astept indrumari din partea dfin partea dvs.
Codul Muncii:
Art. 144. - (1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 146. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Art. 148. - (1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Art. 149. - Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Dupa cum puteti observa din dispozitiile anterioare, angajatorul dumneavoastra a incalcat o serie de obligatii instituite de legiuitor in sarcina sa.

Pentru inceput, puteti sa solicitati in scris angajatorului acordarea zilelor de concediu de odihna neefectuat. Cu siguranta ca nu va raspunde in scris ca vi se va desface CIM, intrucat cererea privind acordarea concediului de odihna in niciun caz nu poate constitui motiv pentru concediere.

De asemenea, puteti sesiza ITM-ul cu aceasta problema, precum si formularea unei actiuni in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare bani pe concediul de odihna neefectuat dragos_te28 dragos_te28 cum iti poti recupera banii pe concediul de odihna de anul trecut? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna corinapintea corinapintea Am un anumit numar de zile de concediu de odihna neefectuate, din anul 2014. Inainte de a reusi sa ma bucur de acestea in acest an am intrat intr-un concediu ... (vezi toată discuția)
Perioada concediului de odihna cris2d2 cris2d2 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca un angajat, care mai are dreptul la 11 zile de concediu de odihna pe anul 2013 (10 au fost deja acordate in septembrie ... (vezi toată discuția)