avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... "Diurna"(salariul) in strainatate - problema cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

"Diurna"(salariul) in strainatate - problema cu angajatorul

Buna ziua,

Desi am rascolit internetul nu am gasit nimic concret, astfel m-am hotarat sa va scriu aici.

Acum cateva luni m-am angajat la o firma "Romana", de fapt sucursala romana a unei firme internationale. Mai exact sediul central al acestei companii se afla in Germania, dar au "office desk-uri" in aproape toata tarile europene. Este o firma de consultanta in inginerie. Toate bune si frumoase la inceput, discutiile telefonice de recrutare avute cu personalul HR "de afara", mi-au facut o oferta tentanta (mi-au zis ca va trebui sa lucrez in Franta si ca ma priveste cazarea si transportul), insa chiar si asa "venitul" parea ok si am acceptat.
In acel moment eram angajatul unei firme bucurestene, in acelasi domeniu care avea un "agreement" sa nu-si ia angajatii una alteia deoarece aveau proiecte comune in derulare - si incalcarea acestei conditii duce automat la rezilierea contractelor si proiectelor comune. Compania Germana are in Bucuresti angajata o firma care sa se ocupe de contractele de munca, contabilitate, etc. Cand am fost invitat sa semnez contractul - pe perioada nedeterminata, salariul din CIM era doar o treime din ceea ce mi-au zis . Mi-au explicat ca restul se va plati ca si diurna... ma rog, parea totul ok, doar ca nicaieri nu era mentionata valoarea diurnei zilnice ce au zis ca mi-o vor da. Le-am zis ca nu semnez contractul pana nu am un document care sa arate valoare diurnii, astfel ca in ziua urmatoare mi-au dat "o hartie" de la firma "centrala" din Germania in care era stipulat foarte clar in lb engleza ca imi vor da diurna zilnica de xx€ si primele doua saptamani imi vor achita ei hotelul, urmand apoi sa imi caut o chirie acolo, in Franta. Documentul cum am mai zis era eliberat de catre "partea Germana" prin intermediul firmei care tinea contabilitatea si CM.
Totul perfect... plec in Franta cu masina personala, era rezervat pentru 2 saptamani hotelul, a 2a zi incep lucrul acolo, totul a fost OK 2 saptamani cand firma mea a incercat sa majoreze pretul cu care "eram inchiriat" la "client"-o alta companie de renume mondial. Clientul a refuzat sa plateasca asa mult pentru mine, astfel refuzand serviciile companiei mele. Administratorul "sucursalei" franceze a companiei mele ( care detine aceeasi functie si pentru sucursala romaneasca), m-a chemat la el si mi-a zis: "D-le Cristi, clientul ne-a refuzat pentru ca dvs nu aveti experienta necesara. Sunt 2 sanse : 1. plecati in tara si va cautati alt job (perioada de proba in CIM de 30 de zile), sau 2. ramaneti si lucrati aici pentru noi la alt client dar diurna va scadea la jumatate." Am vazut de la inceput ca e un santaj imoral si stia ca nu am decat sa accept "oferta" lui :((. Bineinteles ca nu era nici o problema de experienta caci aveam peste 3 ani, iar detaliile despre pretul cerut pe mine mi-au fost spuse de seful dept unde lucram (clientul). Nu am avut de ales si am acceptat, fara a semna insa nimic. A fost doar un accept verbal astfel ca incepand cu a2a zi am inceput sa lucrez la "clientul 2". De altfel "clientul 2" este foarte multumit de serviciile mele.
Incepand cu acea data in contul meu au intrat doar salariul din tara si jumatate din diurna mentionata in acel document. Mentionez ca transportul, asigurarea medicala, cazarea sunt acum suportate de mine, situatia mea devenind acum mai precara decat cea din Bucuresti (din pct de vedere material) #-o#-o
Din cate am inteles, “centralul” din Germania livreaza banii de salarii si diurne firmei ce tine contabilitatea si aceasta la randul ei ii livreaza in conturile noastre ale angajatilor.

Acum intrebarile mele:

1. Acel document de la firma "centrala", in lb engleza, stampilat, inmanat de firma de contabilitate, fara caracter de act aditional la CIM, are valoare in instanta ?
2. Care sunt obligatiile angajatorului la trimiterea salariatului in delegatie intr-o tara UE ? Normal ar trebui sa-mi plateasca transportul, asigurarea de sanatate, si cheltuielile privind gasirea unei chirii (comision ag imobiliara)etc.
3. Care este valoarea minima a unei diurne zilnice la trimiterea intr-o tara UE?
4. Angajatorul ca sa ma trimita in delegatie in afara tarii, are nevoie de acordul meus cris ?
5. La angajare angajatorul nu trebuia sa ma puna sa semnez fisa postului si sa mi-o dea ? Nu mi-a dat nimic.
6. In cazul meu angajatorul nu trebuia sa imi faca un document (titlu de misiune) in care sa fie scris clar cate zile o sa lucrez in afara tarii ? Pe mine m-au trimis fara nici un document, totul a fost verbal. Pot dovedi ca am lucrat aici in Franta doar prin niste emailuri si pontajul de la "clientul2"
7. Acum vreau "sa le fortez si eu mana" sa revin la salariul initial promis. Credeti ca legal am vreo sansa sa castig? Eventual sa le cer si banii din urma ce mi se cuvineau conform « intelegerii ».
8. Va rog sa ma sfatuiti ce cai legale sa urmez pentru a iesi din aceasta "criza" . Intentionez sa mai raman in firma aceasta max 6 luni pana imi gasesc o companie serioasa, insa e foarte dificil de rezistat financiar cu aceste « noi conditii impuse ».



Va multumesc anticipat pentru raspunsuri !

Salutari cordiale,
Cristi M.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Noiembrie 2008
cristi_marian, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:30, 3 Ianuarie 2009
Sanse exista, insa va trebui sa aratati toate documentele pe care le aveti unui avocat si acesta, urgent, sa formuleze actiunea in instanta.

E de preferat, pe viitor, toate aceste negocieri sa le faceti impreuna cu avocatul dvs. ( veti avea mult mai multa credibilitate in fata partenerului strain, cand, in caz de modificare unilaterala a conditiilor negociate, veti spune:" de acum, va rog sa discutati cu avocatul meu!).
Si, nu in ultimul rand, acesta va sti exact cum sa va apere drepturile inainte de a ajunge in aceasta situatie, care, indiscutabil, va fi mult mai dificila.
Acea hartie in care se precizeaza cuantumul diurnei, este perfect valabila. Angajatorul isi asuma obligatia de a acorda aceasta suma pe toate perioada delegarii dvs. Chiar daca acel cuantum depaseste limita maxima prevazuta de lege, pentru diferenta firma ttrebuie sa plateasca impozit pe profit, acesta fiind singurul 'dezavantaj).
Puteti proba ca acea hartie reprezinta intreg salariul negociat si astfel sa castigati in instanta acest drept, inclusiv acordarea si pentru lunile anterioare promovarii actiunii.

Si ar mai fi multe de spus: in cazul in care firma este din germania, e important de stiut ce fel de entitate are creata aici si care legislatie poate fi aplicabila daca dvs. oricum lucrati mai mult in exterior? aceste aspecte trebuie negociate de la inceput si inserate in contractul individual de munca. In roice caz, informatiile pe care le-ati primit, sunt aplicabile codului muncii roman.
- Nu am avocat si nici sanse sa merg la unul prea curand nu prea sunt caci sunt in Franta. Am apelat la acest forum in speranta unui raspuns "exact" prin care sa stiu ce actiuni legale trebuie sa urmez.
- Nu cred ca pe viitor pot merge la "negociere" cu avocatul, sau poate doar cel mult sa iau niste hartii si sa i le arat. Sincer nu am avut avocat niciodata si nici nu cunosc vreunul:">.
- Acel document dat de firma "centrala" din Germania este semnat de catre seful HR Germania, stampilat si datat cu acceasi data cu cea a CIM. E in limba engleza si explica foarte clar ca imi da ca si diurna o suma lunara (XX€/zi), care sa acopere cheltuielile mele in timp ce ma aflu in strainatate delegat la "sucursala" din Franta. Dealtfel este mentionat si faptul ca mi se asigura cazarea la hotel dimp de 2 saptamani.
- CMI semnat de mine este cu "sucursala" romana din Bucuresti, care este un SRL creat tocmai pentru a trimite salariatii afara pe salarii mici si cu diurna, firma facand un profit urias. In general trimit proaspeti absolventi de facultate, care pentru ei sunt foarte "maleabili".
- Nici acum dupa ce am tot cautat pe net, nu stiu care sunt toate conditiile in care o persoana este trimisa in delegatie peste granita.

As vrea raspunsurile si la intrebarile de la primul post va rog!

Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Noiembrie 2008
cristi_marian, utilizator
1. Diurna legala la deplasarile externe este stabilita in H.G. nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Diurna acordata salariatilor trimisi in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar acordata si stabilita in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 518/1995 cu modificarile si completarile ulterioare; aceasta are rolul de acoperire a cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea salariatul, indemnizatie zilnica in valuta. Diurna in valuta se diferentiaza pe doua categorii si se acorda la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea.
Diurna pentr Franta este de minim 35 Euro/zi.

2. Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă. Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

3. Odata cu semnarea c.i.m., trebuia sa va inmaneze si o fisa a postului.
1. Dar acel act dat de ei are valoare in instanta in caz ca se va ajunge pana acolo?
2. Nu trebuia sa-mi faca un titlu de misiune la aceasta plecare?
3. Sunt obligati sa-mi plateasca transportul, asigurarea medicala si cazarea? Ei s-au "eschivat " de la toate acestea, inclusiv la plata intreaga a diurnei conform acelui act.
1. Acel act poate avea valoarea unei dispozitii data de catre conducerea unitatii. El poate fi folosit ca dovada in instanta.
2. Sunt obligati sa va deconteze cheltuielile de transport, cazare, asigurare medicala etc efectuate cu ocazia delegarii.

Alte discuții în legătură

Acordare diurna adinaadina adinaadina Puteti sa-mi spuneti, va rog, da ca se acorda diurna in cazul unei delegatii in cazul in care ai cazarea si masa asigurata? transportul sa facut cu ... (vezi toată discuția)
Concediere acasa.v acasa.v buna ziua am si eu o nelamurire . Lucrez la o firma si sant trimis frecvent in delegatie in strainatate pe o perioada de min. 5 zile si in functie de ... (vezi toată discuția)
Delegatie LALA68 LALA68 Multumesc pentru promptidudinea si corectitudinea raspunsurilor pentru subiectul cu diurna. Mai am o intrebare Vor sa ma trimita in delegatie in ungaria ... (vezi toată discuția)