Tatal meu este angajat al unei companii feroviare de 21 de ani. La fiecare 2 ani are un examen medical. La ultimele 3 astfel de vizite s-a constatat ca auzul i s-a diminuat progresiv, fiind catalogat cu o boala numita hipoacuzie bilaterala, urmand a fi considerat inapt pentru functia pe care o exercita (incepand cu urmatoarea vizita medicala), care are legatura cu siguranta circulatiei.
Ce obligatii are angajatorul in aceasta situatie? Poate fi aceasta boala catalogata drept boala profesionala, avand in vedere supunerea timp de peste 20 de ani la conditii de lucru favorabile dezvoltarii acestei afectiuni (sunete de peste 100 de decibeli, praf, curent etc) ? Cum se dovedeste acest lucru? Ce este de facut in aceasta situatie?
HOTÃRÂRE Nr. 493 din 12 aprilie 2006
privind cerinţele minime de securitate şi sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscurile generate de zgomot
CAP. 3
Supravegherea sănătăţii
ART. 32 (1) Pentru fiecare lucrător care face obiectul supravegherii medicale, în conformitate cu prevederile art. 30 şi 31, trebuie completat un dosar medical individual, care trebuie actualizat.
(2) Dosarele medicale trebuie să conţină un rezumat al rezultatelor supravegherii sănătăţii.
(3) Dosarele medicale trebuie să fie păstrate într-un mod adecvat, astfel încât să poată fi consultate ulterior, cu respectarea secretului medical.
(4) La cerere, copii ale dosarelor medicale actualizate trebuie să fie transmise direcţiilor de sănătate publică.
(5) Fiecare lucrător trebuie să aibă acces la dosarul medical individual propriu, la cererea sa.
ART. 33 (1) În cazul în care, în urma supravegherii funcţiei auditive, se constată că un lucrător prezintă o pierdere identificabilă a auzului, medicul de medicina muncii va aprecia dacă este probabil ca pierderea de auz să fie rezultatul expunerii la zgomot la locul de muncă.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), medicul de medicina muncii trebuie să informeze lucrătorul cu privire la rezultatul care îl priveşte personal.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (1), angajatorul trebuie:
a) să revizuiască evaluarea riscurilor realizată conform prevederilor art. 8 - 16;
b) să revizuiască măsurile prevăzute, conform prevederilor art. 17 - 25, pentru eliminarea sau reducerea riscurilor;
c) să ţină seama de recomandările medicului de medicina muncii sau ale direcţiilor de sănătate publică privind aplicarea oricărei măsuri necesare pentru a elimina sau reduce riscurile, în conformitate cu prevederile art. 17 - 25, inclusiv posibilitatea de a transfera lucrătorul într-un alt loc de muncă, unde nu există risc de expunere;
d) să organizeze supravegherea sistematică a sănătăţii şi să asigure reexaminarea stării de sănătate a celorlalţi lucrători care au suferit o expunere asemănătoare.
Daca med. de med. muncii constata ca este o boala profesionala, se face un dosar de cercetare ca la acc. de munca.
Pe baza acestui dosar, se poate schimba locul de munca sau o pensionare pe caz de boala.
Cititi toata HG 493/2006 , ar mai fi articole utile, dar nu pot posta prea mult.
Multe lucruri tot nu sunt clare..medicul care face vizita medicala nu este cel de medicina muncii..in cazul aceasta ce se poate face? Cum se incep demersurile pt pens pe caz de boala? Multumesc
Nu se poate, trebuie sa existe med. de med. muncii, numai el poate sa dea fisa de aptitudini cu apt sau inapt.
Solicitati un examen la un astfel de medic, deoarece pe baza acestor doc. puteti obtine pensionarea.
Cu diagnosticul de la medicul ORL merge la medicul de medicina muncii care deserveste unitatea si acesta da verdictul de apt sau inapt pentru postul respectiv.
Medicina muncii
crystyna04
Cine completeaza fisele de identificare a factorilor de risc profesional-lucratorul SSM/angajatorul/medicul de medicina muncii/coordonatorul departamentului ... (vezi toată discuția)