avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinere lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinere lift

Buna ziua!
Locuiesc la parter, intr un bloc de garsoniere de 5 etaje, dotat cu lift. Intrebarea mea este daca pot fi scutita de plata intretinerii liftului. Mentionez ca calculul se face in functie de m2, garsoniera mea este una dintre cele mai mari din bloc si nu mi se pare corect sa platesc ceva cu nu folosesc niciodata. Multumesc frumos
Conform L230/ 2007 si HG 1588/2007 aveti obligatia sa participati la toate cheltuielile de reparatie si intretinere a partii comune (inclusiv lift).

Singurul cost de care puteti fi scutita, pentru ca locuiti la parter, in baza unei cereri catre Presedintele Asociatiei, este curentul necesar functionarii liftului.

HG 1588/2007:
Art. 35. — Prin hotarare a adunarii generale, pot fi exceptate de Ia plata cheltuielilor aferente consumului de energie electnica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care Iocuiesc in apartamente situate Ia subsol, demisol, parter, mezanin, precum si Ia etajul 1 din cladirile fara mezanin. De asemenea, in cazul cladirilor care au amplasate Ia etajele superioare bai, spalatorii, uscatorii, prin hotarare a adunarii generale, persoanele care locuiesc in apartamente situate Ia subsol, demisol, parter, mezanin, precum si Ia etajul 1 din cladirile fara mezanin pot sa fie exceptate de Ia plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor, in baza unor angajamente personale, date in scris catre asociatia de proprietari de catre persoanele care nu folosesc spatiile de Ia etajele superioare.
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
arockz, utilizator
1. da, ati putea sa fiti scutita, insa trebuie sa aveti acordul vecinilor sau a asociatiei de proprietari.
2. calculul liftului, dupa lege, nu ar trebui sa se faca pe cota parte de proprietate, desi este considerat un bun comun al locatarilor, ci pe numarul de persoane care locuiesc pe scara. Ce are cota de proprietate (suprafata garsonierei) cu numarul de persoane care folosesc liftul...:-/
In temeiul art 35 din HG nr 1588/2007
Adunarea generala poate sa dispuna exceptarea de la plata cheltuielilor aferente consumului energie electrica pentru functionarea ascensorului,persoanelor care locuesc in apartamente situate la subsol,demisol,parter,
mezanin precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin

Sesizati presedintele de asociatie referitor la aceasta ingerinta a dvs ,astfel incat cu ocazia adunarii generale care se convoaca cel putin o data pe an si in primul trimestru ,cererea dvs sa poata fi introdusa pe ordinea de zi ,pentru ca participantii sa dispuna prin vot hotarare
Multumesc pt raspuns.
1.Conform carei legi se calculeaza pe nr persoane plata intretinerii liftului?
2. Ca sa obtin scutirea platii tb sa am acordul de la toti locatarii blocului?

Consumul de energie electrica este nesemnificativ pe langa cel de intretinere si reparare. De aceste cheltuieli as dori sa fiu scutita
CristinaLoredana, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@CristinaLoredana
Nu veti fi scutita de aceasta plata. V-am dat legile si extrasul din lege care mentioneaza ca doar pentru energia electrica puteti fi scutita. Mai jos veti mai gasi cateva citate care va obliga la plata intretinerii si reparatiei.

@eu.ro.lex
Stimate domn avocat, va rog sa va mai puneti la punct cu legile care guverneaza Asociatiile

HG 1588/ 2007
CAPITOLUL III
SECTIUNEA I
Repartizarea cheltuielilor rezultate din intretinerea, repararea si
exploatarea condominiior

Art. 32.(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renutarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta or in alte situatii.

SECTIUNEA a 4-a
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate

Art. 44. — (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia: fondul sau fondunile pentru Iucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare Ia partile de constructii si instaIatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distnibutie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electnica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; intenfonul — partea de instaIatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisuI si altele asemenea, conform prevedenilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari or persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; ccntracte sau poIite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Si mai sus, in postul meu aterior, aveti citatul in care se spune ca se repartizeaza pe numar de persoane costul cu energia electrica necesara functionarii ascensorului.

Multumesc.
arockz, utilizator

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor la asociatia de proprietari martady martady Buna ziua, vin cu o mare rugaminte de a ma ajuta intr-o situatie: locuiesc la etajul 7 intr-un bloc cu 9 etaje, acum se face reparatii si revizia la lift ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)
Plata abonament lunar lift si interfon DORUSTA DORUSTA Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca plata abonamentelor lunare la ascensor si interfon se platesc conform cotei parti sau pe nr de persoane. Am citit art ... (vezi toată discuția)