avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort / pensie alimentara / custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort / pensie alimentara / custodie comuna

Buna ziua,
impreuna cu sotia am hotarat sa ne despartim. Avem un copilutz impreuna. Problema e ca sotia tot ma ameninta ca vrea sa obtina custodie totala (asa spune ea....si ca o sa il pot vedea pe baiat numai cateva zile pe sapt, etc). Eu unul vreau sa avem grija impreuna de copil....un fel de custodie comuna daca s-ar putea. Mentionez ca nu vreau nimic...absolut nimic din ce am agonisit noi in timpul casatoriei...sa le ramana lor...mai ales copilului....doar atat vreau...sa il vad cand vreau eu....si daca se poate acea "custodie comuna". Referitor la pensia alimentara....stiam ca e o treime din venitul net...parca...poate ma insel...oricum...eu am un venit fix....mult mai mic decat cel al sotiei. Pe langa acesta mai am o bursa ....care inceteaza peste un an...si salariul de rezident...care la fel va inceta peste 2 ani. Intrebarea e : La pensia alimentara se iau in calcul si cele 2 forme de venit (cu mentiunea ca ele nu sunt permanente)?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 20:30, 3 Februarie 2012
Va sfatuiesc sa mergeti la un notar public si sa depuneti cererea de desfacere a casatoriei.Trebuie sa ajungeti de comun acord in privinta urmatoarelor puncte : numele de dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti ( sa fie comuna, in cazul dvs ), a locuintei minorului, asupra relatiilor personale copil-parinte, precum si pensia pt copil.Notarul dispune o ancheta sociala realizata de catre protectia copilului, iar daca totul este ok, in termen de 30 zile, cererea este admisa.
Multumesc pentru raspuns, dar:
cum am spus si mai sus ...nu o sa se ajunga la o intelegere...ca sa se rezolve la notar sau la un mediator.....pe mine ma interesau cateva sfaturi/ informatii legate de problemele pe care le-am pus mai sus...in cazul unui proces..
Va multumesc.
Conform noilor prevederi, regula este acordarea custodiei comune, iar custodia unica constituie execeptia. Daca doamna doreste custodie unica, va trebui sa demonstreze ca nu sunteti capabil sa va ocupati de copil, ca interesul minorului este ca ea sa se ocupe de toate, etc. Trebuie sa va inarmati cu rabdare si sa adunati probe in apararea dv.

Tot conform noilor prevederi, regula acordarii pensie de intretinere este ca aceasta sa fie in natura si numai daca nu va achitati de aceasta obligatie sa fie stabilita in bani. . De asemenea, pensia poate fi stabilita si mixt. Pentru un singur copil, pensia va fi de maxim 25 % din venitul lunat net. Bursa nu va intra in baza de calcul a pensiei, salariul de rezident si celalalt venit da.
Uitati aici o frantura dintr-o sentinta pronuntata dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil:

.
Dispune ca exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorei , să se facă în comun, de ambii părinţi şi stabileşte domiciliul minorei la domiciliul reclamantei pârâte. Obligă pârâtul reclamant să plătească reclamantei pârâte pensie de întreţinere lunară în favoarea minorei în cuantum de 360 lei, din care 110 lei în natură, începând cu data de 12.12.2011 şi până la majorat


Daca dv va achitati de aceasta obligatia de intretinere in natura si aduceti dovezi in fata instantei, este posibil ca instanta sa respinga capatul de cerere referitor la obligarea dv la plata acesteia in bani. Uitati un alt exemplu de seintinta pronuntata dupa intrarea in vigoare a NCC.

Dispune ca exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorului să se facă de către reclamanta pârâtă şi stabileşte domiciliul minorului la domiciliul reclamantei pârâte. Respinge cererea reclamantei pârâte privind obligarea pârâtului reclamant la plata pensiei de întreţinere lunară în favoarea minorului. Încuviinţează ca pârâtul reclamant să aibă legături părinteşti cu minorul şi stabileşte următorul program de vizitare: în prima şi a treia săptămână din lună sâmbăta între orele 09,00-13,00, cu posibilitatea luării minorului la domiciliul său.
Eu sper ca mama coplului sa inteleaga si sa mergem la un mediator pana la urma....adik sa nu se ajunga la proces...pt ca toata lumea are de pierdut. Din pacate s-a ajuns la aceasta situatie si parerea mea este ca , copilul nu are ce invata nimic de la noi ca si cuplu...ci doar de la mine si de la mama lui...dar separat. Doar ca nu as fi de acord cu o pensie alimentara (fie ea in natura sau bani)...ci as dori sa cheltui atat cat ii trebuie copilului adik nu o suma fixa. Si iar nu as mai fi de acord sa am program de vizita....parca ar fi la inchisoare....atat eu cat si copilul am avea de suferit...
Multumesc frumos pentru raspunsuri...
Si ar mai fi un aspect....sotia neavand parintii din alt oras...ma tot ameninta ca ia copilul si se muta de tot la ai ei....iar dupa divort..nu o prea mai impiedica nimic sa faca chestia asta....ar insemna ca eu sa merg sa vad copilul in alta localitate....se poate asa ceva daca se acorda custodia comuna?.....si daca custodia este comuna si ea tot se muta?...ce metode legale as avea sa o impiedic sa faca pasul asta?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord in instanta andreiionel andreiionel Sotia vrea sa divorteze de comun acord in instanta. dupa noul cod civil exista un model de cerere de divor de comun acord? eu vreau ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord Mia25 Mia25 Buna seara, Am si eu o intrebare, eu cu sotu am cazut de acord sa divortam pe cale amiabila, mentionez ca la mijloc se afla un copil de un an, vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)
Divort daniella28 daniella28 buna ziua,sotul meu a depus anul trecut actele de divort,pana azi nici primul termen nu a fost.vreau sa stiu,cu actele depuse acum am mai putea sa facem divort ... (vezi toată discuția)