avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie de maternitate-123 zile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie de maternitate-123 zile

Buna ziua! sotia mea este in concediu de sarcina şi lauzie din data de 16 ianuarie 2012. Angajatorul i-a transmis inainte de aceasta data, ca drepturile salariale pentru perioada concediului (cele 126 de zile) i le va atunci cand vor intra în contul societătii banii de la Fondul de Asigurari.
Am intrebat la casa de asigurări si ei nu mi-au putut spune decat ca este ilegala aceasta abordare din partea angajatorului.
Intrebarea este ce putem face ca sa putem beneficia de drepturi!?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:00, 3 Februarie 2012
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical (si sa plateasca si amenda).
raspunsul dumneavoastra este mai mult decat asteptam! Totusi, somand angajatorul sa respecte LEGEA, intrevad urmatoarea problema:
atunci cand vom solicita acestuia actele necesare pentru completarea dosarului pentru "Concediul de crestere a copilului", gen adeverinta si fisa fiscala, acesta ne poate crea probleme! Pot obtine aceste documente (adeverinta si fisa fiscala) si de la alt organ, cum ar fi ITM?

Va multumesc anticipat pentru raspuns
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
dumo79, utilizator
1. S-ar putea sa aveti si dvs. dreptate daca atat il duce mintea pe angajator.

2. Dar exista si pentru acest refuz o sanctiune de neeliberare a adeverintei pentru care va adresati ITM care il poate amenda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat medical Gabi95 Gabi95 Bună ziua, băiatul meu a avut mâna ruptă, şi bineţeles că a avut medical . Când a întrebat la servici când i se plăteşte i s-a spus că o să-i ... (vezi toată discuția)
Ce pot face daca patronu nu imi plateste concediul medical? um1640 um1640 buna seara!sunt in concediu medical din 4 noiembrie,am predat 2 concedii medicale si patronu nu mia platit nimic.la ce institutie ma pot adresa??multumesc (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza sa plateasca concediul medical flash111 flash111 Buna ziua, Sunt in concediu medical de 10 luni cu cod de indemnizatie 14 la o societate aflata in faliment, iar angajatorul refuza sa plateasca concediul ... (vezi toată discuția)