avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor de nastere conf. contractului colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor de nastere conf. contractului colectiv de munca

Buna ziua, am o prietena (angajata a Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura - Constanta, din cadrul ministerului agriculturii), care urmeaza sa nasca in cateva luni. A intrebat la HR de acest ajutor si i s-a spus ca nu i se va acorda, pentru ca bugetarilor nu li se aplica prevedrile contractului colectiv de munca, ci numai celor din sectorul privat. Culmea ironiei, stiu alte cazuri de mamici carora li s-a spus ca prevederile contractului colectiv de munca la nivel national se aplica numai bugetarilor si nu celor din sectorul privat.

Intelegerea mea este ca aceste prevederi, inclusiv art. 51 lit. c, se aplica tuturor angajatilor din Romania, ca si drepturi minimale, eventuale alte contracte colective de munca pe ramuri nu pot diminua aceste drepturi ci le pot doar extinde.

Va multumesc anticipat pentru clarificarea acestui subiect.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:01, 4 Noiembrie 2008
Contractul colectiv de munca unic la nivel national se aplica tuturor salariatilor indiferent daca sunt din sectorul privat sau sectorul public, lucur care rezulta expres din art. 3 al acestuia.
Intr-adevar, din cuprinsul CCMN reiese ca este aplicabil tuturor salariatilor din tara ... dar, in practica, nu este asa. Conform specialistilor din Ministerul Muncii, Contractul colectiv de munca se aplica doar firmelor din domeniul privat, indiferent de numarul de angajati. Prevederile referitoare la salariul de bază minim brut negociat din contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, se aplică tuturor salariaţilor ale căror salarii sunt stabilite prin negociere. :)
Prevederile CCMUN sunt aplicabile tuturor angajatilor de pe teritoriul Romaniei, chiar daca nu toti considera acest lucru.
Nici un alt contract nu poate avea prevedri sub cele impuse de CCMUN.
Nu e vorba de prevederi sub cele impuse de CCMN ;)

CCMN nu este aplicabil sectorului bugetar, chiar daca in continutul lui se refera si la salariatii din acest sector.
Din moment ce acest contract este Unic la Nivel National si continutul acestuia face referire si la angajatii din sectorul bugetar, de ce nu este aplicabil sectorului bugetar???
Se cam bate cap in cap, nu credeti?

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca! adela05 adela05 Buna ziua! Daca eu lucrez la o societate comerciala care nu are incheiat contract colectiv de munca, societatea este obligata oricum sa respecte atat ... (vezi toată discuția)
Salariul minim pe economie 2011 anca55 anca55 Sunt derutata...ce salariu minim sa iau pe 2011? 1. cel de 670 din HG 1193/2010 sau 2. 700 lei din CCMUN 2011-2014 cu coef de ierarhizare (strict pt 2011)? ... (vezi toată discuția)
Salarizare privat teodor_stefan teodor_stefan am o intrebare legata de salariul minim in sectorul privat. mai exact, as dori sa-mi spuneti daca exista o prevedere legala care sa impuna angajatorilor din ... (vezi toată discuția)