avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... comision de risc banca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

comision de risc banca

Buna seara,

vin cu rugamintea la dvs sa ma ajutati cu un raspuns cu privire la contractul meu de credit cu o banca.In contractul meu de credit semnat in 2008 este stipulat faptul ca am dobanda fixa de 3.99%.In urma ordonantei 50 banca a redenumit comisionul de risc in comision de administrare care reprezinta 0.28% din valoarea sumei restante pe luna.Credeti ca in cazul meu poate fi eliminat comisionul mai nou de administrare ca eu am in contarct dobanda fixa de 3.99% si daca mai adaugam si comisionul de administrare apare o alta dobanda?Mentionez ca nu am raspuns scrisorii venite de la banca cu prezentarea privind modificarea comisionului de risc in administrare conform ordonantei 50 prin care ei instiitau clientii de aceasta modificare daca nu se intelegea ca am acceptat tacit acest lucru.
Va multumesc anticipat

Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: ContSters194995 , utilizator 20:07, 5 Februarie 2012
Potrivit dispozitiilor art.40 alin.3 din OUG nr.50/2010, în cazul modificărilor impuse prin legislaţie, nesemnarea de către consumator a actelor adiţionale prevăzute la alin. (1) este considerată acceptare tacită. În acest caz se interzice introducerea în actele adiţionale a altor prevederi decât cele impuse prin legislaţie. Introducerea în actele adiţionale a oricăror altor prevederi decât cele impuse prin legislaţie sunt considerate nule de drept.
În cazul dvs., transformarea comisionului de risc in comision de acordare încălca prevederile legale.
Aceasta întrucât :
- dispozitiile art.36 din ordonanta, stabilesc ce comisioane pot fi percepute de banca; acestea sunt : comision de analiză dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensaţie în cazul rambursării anticipate, costuri aferente asigurărilor, dobânda penalizatoare, alte costuri percepute de terţi şi un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.
Comisionul de risc nu se regaseste intre acestea.
- dispozitiile art.72 și 73 din ordonanta stabilesc ca dobânda anuală efectivă, care este egală, pe o perioadă de un an, cu valoarea actuală a tuturor angajamentelor, trageri, rambursări şi costuri, prezente sau viitoare, convenite de creditor şi de consumator si ca sunt incluse în costul total al creditului pentru consumator, costurile administrării unui cont care înregistrează atât operaţiunile de plată, cât şi tragerile, costurile de utilizare a unui mijloc de plată atât pentru operaţiunile de plată, cât şi pentru trageri, alte costuri privind operaţiunile de plată.

Prin urmare, banca nu putea introduce unilateral in contractul de credit un comision de administrare in locul comisionului de risc, deoarece această modificare nu era impusă de legislație.
Apoi, comisionul de administrare ar fi trebuit inclus in formula de calcul a dobanzii efective.
Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
ContSters103772, utilizator
Din cunostintele pe care le am, banuiesc despre ce banca e vorba, a schimbat comisionul de risc in comision de administrare in numeroase cazuri. A fost data in judecata pe aceasta tema si s-au castigat procesele, banca restituind comisioanele impuse abuziv. Daca nu puteti avea un dialog cu ei, puteti sa reclamati prootectiei consumatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)
Banca modifica contractele existente? eka20 eka20 Buna ziua! Am rugamintea de-a ma ajuta in problema mea, care probabil este a multor romani. Am achizitionat un credit de nevoi personale cu ipoteca,in valoare ... (vezi toată discuția)
Comision de risc la brd ionut12345 ionut12345 am un credit de nevoi personale la BRD, nu foarte mare dar care avea comision de risc. spuna avea nu pentru ca ar fi disparut incepand cu luna asta ci pentru ... (vezi toată discuția)