avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... hartuire morala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

hartuire morala

sunt in preaviz de concediere. sefu ma hartuieste moral. ce pot face?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:13, 5 Februarie 2012
Potrivit art. 2 alin. (5) din O.G. nr. 137/2000 constituie hartuire si se sanctioneaza contraventional orice comportament pe criteriu de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv. Articolul priveste si hartuirea morala a salariatilor care se confrunta cu un comportament de respingere si marginalizare, discriminatoriu, in raport cu ceilalti salariati, comportament care atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz, in conditiile legii.

Potrivit art. 20 din O.G. nr. 137/2000 persoana care se considera discriminata poate sesiza Consiliul (cu respectarea confidentialitatii), in termen de un an de la data savarsirii faptei sau de la data la care putea sa ia cunostinta de savarsirea ei, avand dreptul sa solicite inlaturarea consecintelor faptelor discriminatorii si restabilirea situatiei anterioare discriminarii.

In temeiul art. 19 alin. (1) lit. h) din Legea nr.108/1999, inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri atunci cand angajatorii nu isi indeplinesc obligatiile legale. Aceste masuri se pot lua si atunci cand se constata cazuri de hartuire morala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hartuire la locul de munca carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua 1 Am o cunostinta pe care patronul a adus o la exasperare ..... A ajuns sa l ameninte zilnic cu faptul ca va ramane pe drumuri, trebuie sa plece pt ... (vezi toată discuția)
Concediere ilegala - un perpetum-mobile nelu2 nelu2 Buna seara. Revin cu o intrebare ce poate face un salariat care castiga reintegrarea in instanta, angajatorul in concediaza din nou, salariatul iar castiga, ... (vezi toată discuția)
Discriminare? iculici iculici Am doua colege de etnie roma, dar sunt foarte curate, aranjate,,, Saptamana trecuta, una dintre ele i-a atras atentia unui pacient sa nu mai scuipe in ... (vezi toată discuția)