In afara de 3 proprietari, membrii asociatiei noastre nu au prezentat actul de proprietate la asociatia de proprietari desi aceasta a trecut prin procesul de transformare in asociatie proprietari la judecatorie si actele banuiesc ca ar fi trebuit prezentate.
Noi nu cunoastem cine sunt proprietarii decit din declaratiile lor verbale datind din anul 2009 cind s-a infiintat asociatia si e foarte posibil ca intre timp sa se mai fi schimbat, sa mai fi vindut samd.
Spre exemplu, unul e in tabelul cu membri de asociatie, nu exista copia dupa actul de proprietate si in cartea de imobil apare ca proprietara nevasta-sa. Este el membru de asociatie ori ba? Eu inclin sa cred ca nu. Stiu ca e unul pentru fiecare apartament dar odata ce contractul o fi pe numele nevestei, cum poate fi el membru de asociatie?
Si sunt sau nu membri cei care nu au actele la asociatie?
Stiu ca e un subiect mai greu de aceea va multumesc si va urez o zi fericita!
Conform art. 5 din legea nr. 230 din 2007 asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri, iar conform art. 3 lit. f) proprietar al spatiului, respectiv al apartamentului, este persoana fizica sau juridica, de drept public ori de drept privat, care are in proprietate acel spatiu, respectiv apartament, intr-un condominiu.
La adunarile generale cei care participa si ii suspectati ca nu sunt proprietari solicitati-le sa faca dovada calitatii lor de proprietar (dovada este contractul de vanzare - cumparare). In cazul in care nu fac aceasta dovada nu a dreptul de a vota.
Ei participa la sedinte si voteaza de ani de zile in AG fara a fi depus vreun act de proprietate la asociatie. Pot solicita in AG sa faca dovada calitatii lor de proprietari?
Si la constituire nu au prezentat actele, nu exista in arhiva asociatiei, nu stiu cum judecatorul a dat drumul la incheiere.
In cazul in care in cartea de imobil e nevasta proprietara, sotul poate sustine ca e membru de asociatie asa cum o face de ani de zile, la fel, fara acte?
Asigurati-va de existenta dosarului de obtinere a personalitatii juridice a asociatiei de proprietari
Pentru actualizarea documentatiei,redactati anunt la avizier prin care invitati toti proprietarii din condominiu ca in termen de X zile sa prezinte la sediul asociatiei de proprietari copie dupa actul de proprietate al imobilului
Pentru actualizarea membrilor asociatiei de proprietari,aplicati sispozitiile art 7 fin L nr 230/2007
Cu aceasta ocazie ,se impune pentru o mai buna colaborare sau pentru situatii neprevazute sa consemnati numere telefonice ,eventual persoane de contact in cazul in care proprietarul lipseste de la domiciliu
Actul vorbeste! Cu acest document in fata poti afla raspunul la aceasta intrebare. Sunt cazuri in care sotia este unic proprietar, sau sotul, dar sunt numeroase situatii in care ambii soti sunt proprietari - acest ultim caz este atunci cand au cumparat apartamentul dupa casatorie - asa se procedeaza.
Oricum, chiar daca numai sotia este proprietara (dar trebuie sa fie membra a as. prop. - atentie, am mai discutat), legea permite ca in AG sa fie reprezentata de sot, fara procura (de fapt legea spune ca un membru al as. prop. poate fi reprezemtat in AG de o ruda - fiu, fiica, insa din cate stim, sotul nu este ruda cu sotia... la noi nu mergem atat de departe cu despicarea firului).
In rest, asa cum am mai spus, cu prilejul AG pe care o programati, anuntati la loc vizibil o situatie cu apartamentele din imobil la care nu aveti situatia clara dpdv proprietar mai intai si apoi discutati faza ca o fi el proprietar, dar pentru a deveni membru al as. prop. trebuie sa mai semneze niste documente - acordul de asociere si tabelul anexa din dosarul de infiintare.
@costica33 toti cei care v-au raspuns mai sus in opinia mea v-au dat sugestii la obiect si foarte pertinente, v-am mai scris si eu pe topicul despre pucisti o sugestie exact in acest sens cu anuntul la avizier pt.inventarierea membrilor si primirea unora noi daca doresc.
Dar faceti acest lucru acum cit mai repede, inainte de organizarea adunarii, nu in timpul acesteia, doar nu o sa le cereti sa vina la sedinta cu actele de proprietate sa verificati atunci, verificarea va va solicita ceva timp. Atentie ca nu doar contractul de v-c. este act, poate fi si un certificat de mostenitor, un act de donatie.. ati scris ca aveti avocat, va va lamuri.
Mai trebuie ca inainte de adunare sa intocmiti tabel cu membrii, iar in ziua adunarii toti cei care se vor prezenta sa semneze neaparat, daca vin mandatari si nu in persoana, cereti-le mandat scris.
In cazul sotilor daca doar unul este trecut in actul de proprietate, atunci doar acela poate fi membru al asoc. Daca sint coproprietari - ambii in act- atunci tot ce va pot spune este ca la noi in bloc este obiceiul de a se trece unul singur dintre soti la alegerea lor, dar nu cred ca este legal, poate stie cineva ce spune legea in aceasta situatie? Sotii se pot reprezenta automat unul pe altul in adunare? S-a modificat ceva cu noul cod civil?