avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

asociatie proprietari

Daca dupa un timp de la constituire, numarul membrilor unei asociatii scade sub jumatate plus unu din numarul proprietarilor, se poate convoca adunarea generala cu acestia ? Hotararile sunt legale ?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 18:43, 19 Martie 2019
Nu ati vrea dvs. sa ne explicati cum numarul membrilor unei asociatii scade sub jumatate plus unu din numarul proprietarilor? Adica unii proprietari si-au instrainat proprietatile, iar noii veniti nu au dorit sa devina membri ai asociatiei?
Gasiti vre-o diferenta dintre notiunea de proprietar si proprietar membru al as. prop.?
Ne uitam in L 196/2018 si undeva la:
Articolul 18
Dacă numărul proprietarilor dintr-un condominiu scade sub 3 ca urmare a unor acte de înstrăinare, proprietarul sau proprietarii cer judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială se află imobilul încetarea personalităţii juridice.


Pentru luarea unor hotarari legale tot aceasta Lege stipuleaza ca:
Articolul 48
(1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari sunt prezenţi personal sau prin reprezentanţi care au o împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarii în numele cărora votează.
(2)Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu din membrii
asociaţiei de proprietari, întrunirea adunării generale se suspendă şi se reconvoacă în termen de
maximum 15 zile de la data primei convocări în condiţiile prevăzute la art. 47.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi pe bază de tabel convocator sau prin poştă cu scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, şi prin afişare la avizier, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.
(4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii de la data afişării acestora la loc vizibil, conform prevederilor prezentei legi, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.
(5)Hotărârile luate, în conformitate cu prevederile alin. (1)-(4), obligă toţi proprietarii să participe, în
proporţiile stabilite de adunarea generală, la plata lucrărilor, precum şi la cheltuielile de funcţionare, administrare, întreţinere şi de înlocuire a părţilor comune sau a elementelor transformate sau create.

........................................................
Desigur, toate cele de mai sus sunt stipulate clar in legislatie - numai sa o cititi !


Buna ziua, am sa incerc sa raspund la mesajul d-voastra, fara sa va supar cu ce am sa scriu aici. Asociatia noastra s-a infiintat acum 22 de ani cu toti cei o suta de proprietari care au semnat acordul de asociere cu care s-a mers la judecatorie. In toti acesti ani 37 de proprietari-membrii ai AP au decedat iar 34 de proprietari tot membrii ai AP au instrainat proprietatile.
Am citit la art.2, lit.a din lege ca membru al AP=proprietarul semnatar al acordului dfe asociere sau al unei cereri depuse la asociatie. La alt articol, 17, al 7,se mentioneaza ca inscrierea ulterioara in AP a proprietarilor care nu au fost prezenti la AG de constituire sau care au dobandit calitatea de de proprietar ulterior acestei adunari, se face la cererea scrisa a acestora, prin semnarea unui act aditional la acordul de asociere. La alineatul urmator 9 am citit ca odata cu pierderea calitatii de proprietar in condominiu, inceteaza statutul de membru al respectivei AP. Vreau sa fac precizarea ca la adunarea generala anuala din acest an am constatat ca proprietari-membrii ai AP au mai ramas un numar de 29, si toate comitetele alese in toti acesti ani in frunte cu presedintii lor nu au facut nici un demers pentru schimbarea acestei situatii{Din necunoastere sau comoditate, iar adunarile generale si alegerile s-au tinut fara respectarea acestui lucru) Mai departe citind si art.48 la care faceti si d-voastra trimitere unele lucruri sunt clare. Doream sa capat un raspuns si anume daca este mai bine sa facem adeziuni pana la completarea majoritatii membrilor de 1/2 +1, pentru intocmirea tabelului convocator la prima sedinta sau nu conteaza si mergem mai departe cu cei 29 existenti. Va multumesc mult
Stimate,
Din punctul meu de vedere situatia nu este complicata.
Am inteles motivul ca ati ramas mai putini, dar nu uitati - cei plecati la cele sfinte au fost inlocuiti de mostenitori sau cei care au achizitionat locuinte in asociatia dvs. sunt proprietari 100% cu acte cu tot tacamul, daca-mi este permis.
Ce trebuie facut de catre conducerea asociatiei?
- de verificat care dintre proprietari mai sunt membri ai asociatiei (cei care au ramas - multi, putini, nu mai conteaza, sa intcmeasca un tabel cu membrii certi si eligibili);
- cei care au devenit noi proprietari si care se incadreaza in notiunea de :
La alt articol, 17, al 7,se mentioneaza ca inscrierea ulterioara in AP a proprietarilor care nu au fost prezenti la AG de constituire sau care au dobandit calitatea de de proprietar ulterior acestei adunari, se face la cererea scrisa a acestora, prin semnarea unui act aditional la acordul de asociere. La alineatul urmator 9 am citit ca odata cu pierderea calitatii de proprietar in condominiu, inceteaza statutul de membru al respectivei AP.

Asadar noii proprietari se incadreaza perfect in economia art 17, al.7 si 9 la care si dvs. faceti referire, da? Ei, Com. executiv in frunte cu El Presedinte, sa procedeze conform prevederil;or legale ; tabel, semnaturi, semnaturi acord de asociere, mers cu documente la dosarul aflat la judecatorie.
Nu cred ca toti noii proprietari vor achiesa la structura as. prop., dar nici nu are importanta. Daca mai sunteti 10-15 membri acum si mai cooptati tot cam pe-atat este suficient. Acestia sunteti, cu acestia faceti defilarea - adica nu il poti coopta in structura as. prop. fara voia lor - numai ca aici trebuie sa intervina flerul si modul de abordare a discutiei pe care il are presedintele si in general dvs. ,membrii asociatiei de proprietari. Trebuie sa le explicati ca nu pot avea niciun cuvant de spus in AG, nu pot sa voteze, nu pot sa fie alesi - insa de obligatii nu vor fi exceptati.
Sugerati-le sa citeasca Legea.
Mai multe nu va pot spune ca as bate apa-n piua si nu are rost!
Banuiala mea este ca dvs. chiar cunosteati deja aceste chestiuni...
Va doresc mult succes!

Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2019
Adam Grecu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
va mulumesc
Din experienta mea, cu cat mai putini, cu atat mai bine.
Eu n-as umbla cu lumanarea dupa noi membri. Dimpotriva, i-as incuraja pe cei care nu vin niciodata la sedinte, nici nu imputernicesc pe cineva, nici macar nu locuiesc in bloc, sa se retraga din asociatie. Mai putini sunt mai usor de convocat, mai usor de tinut sedinte, mai putin de explicat.
Daca lucrurile merg bine in asociatia dvs si proprietarii sunt de acord cu cele ce se intampla p-acolo, nu e cazul sa se inghesuie sa devina membri.
Nu e neaparat rau sa fie mai multi cu conditia ca respectivii sa nu devina un balast.

Trebuie sa actualizati lista membrilor cat mai curand posibil, lista trebuie tinuta la zi si o copie a listei trebuie adusa si atasata actelor fiecarei sedinte a AP, pe baza ei faceti prezenta la inceputul sedintei si pe baza ei (si a convocatorului) declara cenzorul legalitatea intrunirii sedintei la inceputul acesteia.

Alte discuții în legătură

Convocator ședința adunarea generală a proprietarilor Dragos248 Dragos248 Buna ziua, convocatorul ședinței de adunare generală a proprietarilor a fost transmis via mediu informare Watap, pe grupul blocului din asociația de ... (vezi toată discuția)
Divizare danuttan danuttan In cazul in care la prima sedinta extraordinara in vederea divizarii asociatiei,nu se intruneste cvorumul de 50% + 1 pentru adoptarea hotararii si stiind ca la ... (vezi toată discuția)
Dupa cat timp se suspenda adunarea generala (sfertul academic) si care este termenul minim pentru reconvocare? cyan cyan Art. 24 din Legea 230/2007 prevede ca (1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari ... (vezi toată discuția)