avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Convocator ședința adunarea generală a ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Convocator ședința adunarea generală a proprietarilor

Buna ziua, convocatorul ședinței de adunare generală a proprietarilor a fost transmis via mediu informare Watap, pe grupul blocului din asociația de proprietari, este legal doar in acest mod sa fie anunțată ședința ?
In L196/2018 este specificat faptul ca anunțul de convocare al adunării generale a proprietarilor se face prim Afișarea la loc vizibil a unui convocator sau prin tabel de semnături de convocare la ședința ?
Este legal cum sa procedat?
In contextul in care vorbim se un ansamblu rezidențial cu 3 blocuri însă este înființata asociația doar pe adresa unui singur bloc adică primul terminat și este un președinte și comitet executiv conform actelor de înființare a asociație depuse la judecătorie unde decizia de înființare a asociației a fost favoriabila , a fost înregistrată fiscal și semnate contracte pe noua asociație in adunarea generală a proprietarilor dacă blocul 2 și 3 încă nu au semnat actele de aderare la asociație și acestea nu au fost depuse la autoritatea judecătorească care a aprobat înființarea asociației ce drepturi au acești proprietari in adunarea generală?
Adică pot vota?
Pot alege și propune un alt președinte și membru in comitetul executiv dacă încă nu sunt parte a acestei asociații?
Convocarea adunării generale a proprietarilor a fost realizată de către dezvoltator aceste nefiind nici președinte și nici membru in comitetul executiv este legal sa poată face acest aspect ?
Actualul președinte a convocat adunarea generala cr L196/2018 însă pe fondul ca nu a fost consultat înainte de convocare și dezvoltatorul acesta din urma a anulat data ședinței stabilită de președinte și a realizat el convocator de adunare generala a proprietarilor și in ordinea de zi este ca și punct următorul:
Alegerea de președinte și comitet executiv ! In contextul in care acesta exista , poate realiza dezvoltatorul aceste demersuri? Președintele nu și-a depus demisia comitetul la fel însă el trece pe ordinea de zi alegerea de președinte și comitet executiv!
Este legal acest mod de acțiune ?
Cel mai recent răspuns: CipM , utilizator 13:32, 20 Aprilie 2019
Buna dimineata!
Daca dezvoltatorul nu este membru al asociatiei il puteti trimite la plimbare cu tot cu convocatorul lui...
Daca si locatarii celorlalte apaartamente din complexul rezidential doresc sa adere la asociatie atunci sa depuna cererea de inscriere si presedintele urmeaza calea legala de o inregistra si pune in aplicare. Numai membrii Asociatiei de proprietarii pot propune si vota schimbarea conducerii ( Presedinte, Comitet, Cenzor, Administrator) Nu ere nici o treba, legal, administratorul cu asta.
Legea 196/2018
ART. 11
(1) Asociatia de proprietari este forma juridica de organizare si de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor dintr-un condominiu, cu personalitate juridica, fara scop lucrativ, infiintata in conditiile prezentei legi, care are ca scop administrarea, exploatarea, intretinerea, repararea, reabilitarea si modernizarea proprietatii comune, mentinerea in stare buna a imobilului, respectarea drepturilor si asumarea obligatiilor de catre toti proprietarii.
ART. 13
(1) Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor dintr-un condominiu.
ART. 17
(7) Inscrierea ulterioara in asociatie a proprietarilor care nu au fost prezenti la adunarea proprietarilor in vederea constituirii asociatiei de proprietari sau care au dobandit calitatea de proprietari ulterior adunarii de constituire, dupa caz, se face la cererea scrisa a acestora, prin semnarea unui act aditional la acordul de asociere.
Prin grija presedintelui asociatiei de proprietari, actele aditionale se ataseaza dosarului de infiintare a asociatiei, se pastreaza la sediul asociatiei si se prezinta compartimentelor de specialitate din cadrul primariei, la solicitarea acestora.
(8) Acordul de asociere si statutul asociatiei de proprietari, actualizate, se depun de catre presedintele asociatiei de proprietari, ori de cate ori sunt modificari, la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla condominiul.
ART. 46
(1) La adunarea proprietarilor in vederea constituirii asociatiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenti un comitet executiv format din presedintele asociatiei de proprietari si un numar par de membri, precum si un cenzor sau o comisie de cenzori si vor hotari numarul membrilor acestora si durata mandatelor lor.
Alegerea acestora se face cu jumatate plus unu din numarul proprietarilor prezenti.
Durata mandatelor nu poate fi mai mare de 4 ani si pot fi reinnoite.
ART. 47
(1) Dupa constituirea asociatiei de proprietari va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o intrunire a adunarii generale a asociatiei de proprietari.
Responsabilitatea cu privire la convocarea anuala a cel putin unei adunari generale
a asociatiei de proprietari apartine presedintelui asociatiei de proprietari si membrilor
comitetului executiv.
(2) Adunarea generala este alcatuita din toti proprietarii membri ai asociatiei de
proprietari.

(3) Adunarea generala ordinara se convoaca de catre:
a) presedintele asociatiei de proprietari sau comitetul executiv;
b) cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.

(4) Proprietarii sunt anuntati, prin afisare la avizier si pe baza de tabel nominal convocator sau, in cazul proprietarilor care nu au fost anuntati, pe baza tabelului nominal convocator, prin posta cu scrisoare recomandata, cu continut declarat si confirmare de primire, asupra oricarei adunari generale a asociatiei de proprietari, cu cel putin 10 zile inainte de data stabilita, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale, cu exceptia adunarilor generale extraordinare sau a adunarilor generale reconvocate care se pot convoca, in conditiile prevazute la alin. (3), cu cel
putin 3 zile inainte de data stabilita.

(5) Propunerea de ordine de zi a adunarii generale, semnata de presedinte, membrii comitetului executiv si de cenzor/comisia de cenzori, se aproba si se completeaza prin hotarare a adunarii generale.

Peste tot in lege se face referire la proprietarii, nu la dezvoltator...
Poate stati un pic de vorba cu dezvoltatorul sa-si vada de treaba lui si sa nu se mai baga in treburile proprietarilor.

Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2019
Ionut.ion, utilizator
Daca dezvolt este membru al AP, poate convoca legal o sedinta AP doar daca detine 20% dintre voturi (reprezinta echiv a 20% dintre membri) sau se mai asocieze la asta cu alti membri pana la cele 20%.

Convocarea altfel decat cum scrie in lege, recte whatsapp, e valabila doar la gradinita, in jocul "hai sa ne jucam dea blocul".

Nu conteaza blocurile 2/3 ca imobile ci daca exista proprietari din acele blocuri care au semnat sau au aderat in mod legal la acordul de asociere. Luati lista completa a membrilor AP de la presedinte, el e cel obligat s-o tina la zi. Numai aceia au drept de vot.

Se poate alege o noua conducere cu conditia demiterii in prealabil a vechii conduceri - adica trebuie sa fie pe ordinea de zi intai demiterea si apoi, daca demiterea a fost votata, se alege noua conducere.

Chiar daca dezvolt e membru AP, nu are dreptul sa anuleze o sedinta, mai ales daca nu el a covocat-o. Cel mult daca ar exista o forta majora.
Dezvoltatorul nu este membru al asociației de proprietari, el mai are însă câteva locuri de parcare nevândute , acest aspect îl face sa fie proprietar in cadrul asociației de proprietar și cu voturi egale ca și număr cu locurile nevândute ? Adică dacă el are 10 locuri încât nevândute poate avea drept se vot deși nu are apartament in proprietate? Poate avea dreptul de vot pentru 10 voturi? Și poate fi luat in considerare ca are participare egala cu numărul de proprietari și anume 10?
Deja aveti 2 topicuri pe aceeasi tema. Deocamdata trebuie sa va clarificati niste termeni.
Mai repet si aici, dezvoltatorul are drept de participare si de vot in AG a AP numai daca este MEMBRU al AP in actele asociatiei de proprietari.

Ponderea votului dezvoltatorului (repet, numai daca e MEMBRU) e data de
Art 49 L196/2018
(3) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociației de proprietari se au în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar, membru al asociației, are dreptul la un vot pentru unitatea sa de proprietate imobiliară;
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor pentru consolidare, reabilitare și modernizare, votul fiecărui proprietar, membru al asociației, are o pondere egală cu cota-parte indiviză din proprietatea comună;

Nu cred ca mai e cazul de incidenta sub pct c).

In continuare va recomand cu ... ce vreti dvs ... sa cititi L196/2018. Cititi macar atat cat sa intelegeti conceptele.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2019
CipM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezvoltatorul deține majoritatea pentru că nu sunt vândute toate apartamentele, și a impus conducerea asociației de proprietari la ședința de constituire. e legal ce se întâmplă? Testuser1 Testuser1 Buna ziua, Am achizitionat un apartament intr-un bloc nou. Blocul are 89 apartamente si 74 spatii de parcare. Pentru ca nu sunt vandute toate, dezvoltatorul ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari a blocului nu are presedinte de ceva ... Theoleo2009 Theoleo2009 Asociatia de proprietari a blocului nu are presedinte de ceva vreme. Contul a fost inchis si nu se poate deschide altul decât daca administratorul este ... (vezi toată discuția)
Împuternicire Dragos248 Dragos248 Buna ziua cf L 196/2018 un proprietar poate împuternici un alt proprietar sa îl reprezinte și sa voteze in dreptul și interesul sau in adunarea generală a ... (vezi toată discuția)