avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ce pensii vom avea?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ce pensii vom avea?

Ce spuneti de acest articol:

[ link extern ]

In mare parte este adevar avand in vedere ca multi au trecut pe cartea de munca salariul minim si iau de fapt mai mult, dar totusi sunt oameni care castiga pe bune salariul minim pe economie si cred ca stiti si voi si aveti exemple apropiate, ce vor face acesti oameni, chiar vor avea pensii de 120 roni pe luna? Este posibil asa ceva? Ce vina au acesti oameni ca au salariul minim?

Acum valoarea punctului de pensie este undeva in jur de 700 roni, o pensie mica(multi nici nu iau atat), supravietuiesc cu greu si la aceasta valoare, dar la 120 roni?

Ce parere aveti? Mai ales ca din ce scrie in articol aceste efecte se vor vedea nu mai tarziu de 2012 cand vor iesi la pensie primul val de oameni care au avut salariul minim in cartea de munca?

Si inca ceva: cum se calculeaza pensia pana la urma ca din ce spun ei in articol este 1/3 din salariul avut(o medie a salariiilor anuale)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 16 Decembrie 2008
Pensia se calculeaza prin inmultirea punctajului mediu anual cu valoarea punctului de pensie.
Punctajul mediu anual reprezinta raportul dintre suma punctajelor anuale realizate de asigurat in perioada de cotizare si numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut de lege.
In decizia de pensionare pe care am primit-o, scrie ca valoarea punctului de pensie este 581... Am cotizat 37 de ani pentru asigurarile sociale. Ce pensie trebuie sa mi se calculeze? Practic, ce pensie voi avea?
As dori sa stiu mai mult despre calcularea pensiei si care este acum valoarea punctului de pensie.
Multumesc
Pensia se calculeaza inmultand valoarea punctului de pensie (incepand cu 01 octombrie 2008 punctul de pensie devine 697,5 lei) cu punctajul obtinut.
Daca considerati ca pensia reiesita nu corespunde realitatii, aveti posibilitatea fie sa atacati decizia de pensionare in instanta, fie sa solicitati revizuirea acesteia.
Ultima modificare: Joi, 11 Decembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc frumos pentru raspuns, dar as vrea intai sa stiu, in urma calculelor, ce pensie mi s-ar cuveni, la valoarea actuala a punctrului de pensie, apoi, daca este cazul voi cere o revizuire a acesteia. Cat priveste contestarea in instanta, nu prea cred intr-o rezolvare pozitiva. Nu cred sa am vreo sansa. Deci, din start am inteles ca pensia mea este calculata la o valoare a punctului, de 581... si nu 697,5.
Va multumesc, inca o data.
Nu avem cum sa va spunem ce pensie urma sa aveti ... pe decizie este trecut punctajul realizat... inmultiti acest punctaj cu valoarea punctului de pensie.
Pentru a vi se calcula penisa este nevoie de mai multe detalii ....

Alte discuții în legătură

Pensie popamihaelateodora popamihaelateodora Mama mea este nascuta pe 20 septembrie 1955. Anul trecut i s-a comunicat ca trebuie sa iasa la pensie in noiembrie la varsta de 60 si 2 luni, ceea ce s-a si ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie 2012 Justitiarul711 Justitiarul711 Am inteles ca persoanelor care au iesit la pensie in 2012 beneficiaza de o recalculare a pensiei incepand cu 11 februarie 2013. Care este modul de calcul al ... (vezi toată discuția)
Punctajul suplimentar pentru activitatea lucrata in grupe de munca SOTULMEU A IESIT LA PENSIE IN OCTOMBRIE 2005, AVAND STAGIU COMPLET DE COTIZARE , 30 ANI SI 8 LUNI DIN CARE 21 ANI SI 4 LUNI GRUPA I; 5 ANI GRUPA II IAR ... (vezi toată discuția)