Am inteles ca persoanelor care au iesit la pensie in 2012 beneficiaza de o recalculare a pensiei incepand cu 11 februarie 2013. Care este modul de calcul al pensiei noi? Am inteles ca se inmulteste punctul de pensie vechi cu 1,7 sau 0,7, nu stiu exact, poate imi explica si mie cineva. Multumesc!
1. - Banuiesc ca va referiti la CASS (contributia de asigurari sociale pentru sanatate) care este de 5,5%.
- Acesta se aplica la suma care depaseste 741 lei.
2. Impozitul la pensie se calculeaza astfel:
- se scade din pensie CASS;
- daca suma rezultata este mai mare de 1000 lei se aplica impozitul de 16% la suma care depaseste 1000 lei.
1. Valoarea punctului de pensie se stabileste anual prin lege.
2. - Cereti la Casa de Pensii sa va elibereze o copie dupa buletinul de calcul al punctajului si verificati cum s-a calculat acesta.
- Calculul punctajului se face electronic, in baza algoritmului intocmit conform prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
(2) La determinarea cuantumului pensiei conform alin. (1) si a cuantumului indemnizatiei pentru insotitor prevazute la art. 77 alin. (2), fractiunile de leu se intregesc la un leu in favoarea pensionarului.
Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr.5 sau, dupa caz, anexa nr.6.
...
Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.
(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
Calcul pensii
rodaf
Buna dimineata.S
puneti-mi va rog cum se calculeaza o pensie, stiam ca se calculeaza in functie de venitul pe ultimile 6 luni.
Multumesc. (vezi toată discuția)