avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

As dori , daca se poate, (si multumesc anticipat ptr. aceasta) sa stiu cum se imparte masa succesorala in urmatoarea situatie: familie fara copii, fara testament si - sotul decedat in anul 2005 cu urmatorul certificat de mostenitor :
1. - un drept indivizibil de 1/2 din casa , drept dobandit de defunct prin construire, in timpul casatoriei cu sotia supravietuitoare, de peste cincizeci ani in urma.
Restul cotei de 1/2 din bunuri apartine sotiei supravietuitoare fiind contributia sa in cota de bun comun.
Mostenitori:
- sotie supravietuitoare careia ii revine cota de 18/36
- 7 frati ai sotului decedat, fiecare cu cate 3/36 cota.(parintii acestuia fiind decedati)
In 2012 (luna ianuarie ) moare si sotia supravietuitoare care nu are ca mostenitor direct decat un stranepot.
In certificatul de mostenitor al sotului este specificat ca acel imobil a fost construit pe terenul care a apartinut parintilor sotiei si ca atare nu intra in masa succesorala (parintii sotiei fiid decedati de zeci de ani).
Mai mentionez faptul ca sotia nu a avut niciodata servici(respectiv carte de munca ci a fost casnica toata viata ei).
Persoana care castiga un venit si care plateste zeci de ani impozit pentru o locinta (avand rol la primarie) oare nu castiga si dreptul de propietate asupra terenului? ...intreb...
V-as ruga sa imi spuna un avocat daca eu ca sora a defunctului are rost sa revendic vreun drept asupra acestei mosteniri( in afara de cei 3/36 din masa succesoral). MULTUMESC ANTICIPAT.
(Am facut aceasta intrebare catre dvs. pentru ca acum - dupa moartea sotiei fratelui meu am inteles ca ar exista pretentii din partea unor persoane care nu apartin familiei).Sper sa nu fie prea complicata descrierea(am luat date din certificatul de mostenitor al fratelui meu). Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Anamaria Plevit , Avocat 13:59, 7 Februarie 2012
Dumneavoastra nu aveti nici un drept asupra masei succesorale ale defunctei sotii al defunctului frate.

Partea sotiei va fi mostenita in intregime de acel stranepot, daca nu exista si alte rude. In cazul in care stranepotul renunta la partea lui si nu exista alte rude, succesiunea va fi declarata vacanta si va fi preluata de stat
sigur nu aveti drept de mostenire asupra bunurilor defunctei sotii, ci asa cum a precizat si alex_munteanu doar stranepotul are dreptul, iar daca el refuza bunurile vor fi preluate de catre stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire ai nepotilor descedenti de fratii defunctului ileana54 ileana54 Va rog sa imi spuneti cum se imparte mostenirea in cazul in care sotul este mort si nu are mostenitori .fratii.sau parintii.defuncteiisint si ei ... (vezi toată discuția)
Succesiune - drepturile sotului supravietuitor Vasile75 Vasile75 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti o parere cu privire la o succesiune: Doi soti au trait impreuna 30 de ani si au facut avere (bunuri imobile si mobile) ... (vezi toată discuția)
Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)