avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... cfp
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

cfp

salut.....am o prietena care lucreaza intr-o insititutie publica destul de mare,dar nu cred ca asta conteaza...care are acum probleme cu seful,in sensul ca are viza de control financiar prventiv de vreo 5-6 ani de zile si acum un alt coleg s-a trezit sa spuna ca nu-i tocmai corect intru-cat o parte din operatiile supuse vizei sunt facute de ea.DEci legea spune ca cel care exercita cfp tb sa fie alta decat cel care aproba si efectueaza.Ea nu aproba dar mai efectueaza.Pasul ei este ca activitatea ei este complexa,si nu ar fi moral ca ea sa munceasca si altul sa ia sporul de complex.In acelasi timp pebtru incalcarea art respectiv nu este nici o contraventie,infractiune sau altceva...E posibil ca eu sa dau dispozitia de numire ca sef si tot eu sa o revoc dupa atatia ani?Ce o sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:40, 18 Noiembrie 2008
Potrivit prevderilor O.G.nr.119/1999 republicata, art.9 alin.6 :
(6) Numirea, suspendarea, destituirea sau schimbarea personalului care desfasoara activitati de control financiar preventiv propriu se face de catre conducatorul entitatii publice, cu acordul entitatii publice superioare, iar in cazul entitatilor publice in care se exercita functia de ordonator principal de credite al bugetului de stat, al bugetului asigurarilor sociale de stat sau al bugetului oricarui fond special, cu acordul Ministerului Finantelor Publice. Persoanele desemnate cu exercitarea activitatii de control financiar preventiv propriu trebuie sa aibe competentele profesionale solicitate de aceasta activitate. Ele vor respecta un cod specific de norme profesionale, elaborat de Ministerul Finantelor Publice, care va cuprinde si conditiile si criteriile unitare pe care entitatile publice trebuie sa le respecte in cazul numirii, suspendarii, destituirii sau schimbarii personalului care desfasoara aceasta activitate.

Deci "seful" trebuie sa aiba acordul entitatii publice superioare pentru numire, suspendare, destituire.
Pentru operatiiile supuse vizei de CFP care sunt efectuate chiar de persoana numita sa desfasoare activitatea de control exista posibilitatea perfect legala a numirii unei alte persoane angajate care sa exercite CFP.Asadar, vor fi 2 angajate(i) desemnate sa exercite CFP cu stabilirea clara a operatiunilor asupra carora aplica viza, astfel incat sa nu se auto-controleze.
in cazul in care lucreaza la primaria unui municipiu...ei nu sunt subordonati inisterului de finante?
sofia1975 a scris:

in cazul in care lucreaza la primaria unui municipiu...ei nu sunt subordonati inisterului de finante?

Nu sunt subordonati Ministerului de Finante, ci fac parte din structura Ministerului de Interne si Reformei Administrative.
si daca apartine de ministerul administratiei...mai sunt valabile prevederile Og> 119 cu prividere a destituire..etc?
Da, sunt valabile.

Alte discuții în legătură

Viza cfp dana81 dana81 Buna ziua. Viza CFP la o primarie poate fi luata de catre o pesoana angajata pe durata determinata? Mentionez ca persoana inlocuieste o angajata aflata in ... (vezi toată discuția)
Controlul financiar preventiv propriu rambela rambela Intr-o societate comerciala cu capital de stat CFPP il face directorul economic.Vreau sa stiu daca este sau nu incompatibil si temeiul legal . (vezi toată discuția)
Viza de control financiar preventiv oana dragoiescu oana dragoiescu contabila primariei a depus adresa scrisa ca nu mai vrea sa puna CFP de la 1 septembrie.ce se intampla in acest caz?cui sunt date atributiile CFP?care este ... (vezi toată discuția)