1. Daca incheiati un c.i.m. ... De regula, angajatorul solicita la angajare, viitorului salariat urmatoarele inscrisuri:
- cererea de angajare;
- buletinul de identitate/cartea de identitate;
- carnetul de munca;
- actele de studii;
- adeverinta de salariat/de vechime in munca de la angajatorul precedent;
- avize, autorizatii, atestari necesare exercitarii meseriei/profesie;
- certificatul medical;
- certificatul de cazier judiciar;
In acest sens, potrivit HG nr.500/2011,aveti obligatia de a infiinta si transmite la inspectoratul teritorial de munca un registru general de evidenta a salariatilor ; registrul se intocmeste in forma electronica.
2. Daca doriti sa-l incadrati ca zilier :
Prin exceptie de la Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, o companie poate angaja zilieri fara sa fie obligata la intocmirea unui contract de munca. Perioada lucrata in acest mod nu este considerata vechime in munca sau perioada asigurata din punctul de vedere al prestatiilor sociale. Din punct de vedere fiscal, activitatea zilierilor se impoziteaza numai cu impozitul pe venit de 16% raportat la suma bruta, plata acestuia fiind in sarcina angajatorului. Acesta va declara pana pe data de 5 a lunii urmatoare la ITM situatia zilierilor din luna anterioara, printr-un extras din registrul zilierilor al carui model este anexat Legii nr.52/2011.
Zilierii vor putea fi platiti cu cel mult 10 lei pe ora dar nu mai putin de 2 lei/ora de munca, se arata in Legea nr. 52/2011 privind angajarea zilierilor.
Pentru activitatea zilierilor nu se datoreaza asigurari sociale, de sanatate ori contributii la fondul de somaj, nici de catre angajator si nici de zilier, mai prevede documentul.
Domeniile unde se pot angaja zilieri sunt: agricultura, vanatoare pescuit, piscicultura si acvacultura, pomicultura si viticultura, apicultura, zootehnie, manipulari marfa, activitati de intretinere si curatatorie, spectacole, productii cinematografice si culturale, publicitate.