Sunt un utilizator din Craiova. Majoritatea proprietarilor din blocul in care locuiesc au centrale de apartament. Firma care calculeaza costurile conform repartitoarelor din apartamentele fara centrale proprii indica RADET-ului ca, cei cu centrale de apartament trebuie sa plateasca sume uneori mai mari decat cei ramasi conectati.
Din cate m-am interesat, situatia e aceeasi si pentru alte blocuri, desevite de alte firme pt calculul indicațiilor repartitoarelor. Ce se poate face, din punc de vedere legal?
Sa mergeti la sediul as. prop. sa va explice modul de calcul a contributiei prop. cu CT la costurile cu incalzirea spatiilor comune, a tevilor verticale de distributie din apartamente, etc.. Urmariti si aici pe forum, sunt multe discutii ”aprinse” pe aceasta tema.
este foarte greu sa lupti impotriva unui sistem muribund...acesta da din maini si din picioare sa ramana in viata...:angry: Oricum, din punct de vedere legal nu se pot face prea multe deoarece s-au "blindat" cu reglementari si ordine ANRSC incat e greu sa-i "bati" legal. Exista totusi o solutie, incercati sa faceti o actiune de strangere de semnaturi din partea celor cu centrale proprii, in sensul in care cei care se mai alimenteaza de la sistemul centralizat sa fie obligati sa cuporte toate costurile acestuia. Daca reusiti sa faceti macar majoritate simpla, 50+1 puteti hotara la nivel de bloc acest lucru. Baza legala este art. 25 (3) legea 230/2007
Un sfat cel putin ciudat din partea unui avocat.
O hotarare a AG nu poate "bate" o reglementare legala publicata in Monitorul Oficial si in niciun caz in cunostinta de cauza.
Oamenii isi pot cauta dreptatea pe care considera ca o au la Avocatul Poporului, contestand o lege, o reglementare legala in vigoare, nu facandu-si dreptate unii contra altora in adunari la bloc, fie ele si generale....
Nu am incotro si trebuie sa sustin opinia exprimata de @eu_ro_lex. Si-aceasta o spun in deplina cunoastere a situatiei reale, concrete prin care am trecut noi acum cativa ani.
Am avut o scara pe care se repartizau cheltuielile cu caldura pe baza repartitoarelor. Dupa doar doua luni de asemenea repartizare proprietarii s-au suparat si asociatia a reziliat contractul cu firma ce facea calculele.
A fost ultimul an totusi cand mai erau 10% din apartamente cu incalzire din sistemul centralizat, celalti avand centrale termice de apartament.
La adunarea generala din martie, cei 10% erau nemultumiti de costul caldurii centralizate, de confortul asigurat, de intreruperile dese, de avarii, de pierderile de apa calda... S-a pus in discutie ca in acea vara, dupa oprirea furnizarii agentului termic, asociatia sa faca reparatii costisitoare la aceste instaltii comune. Marea majoritate, 90% au fost impotriva efectuarii acestor reparatii. S-a hotarat atunci, in martie, ca pana la toamana cei 10% care erau in sistemul centralizat, sa-si instaleze centrale proprii pentru ca in vara debransam intreaga asociatie de la sistemul centralizat.
In vara am procedat la debransare, fortand un pic furnizorul si-avand cateva reprosuri de la unii proprietari care pana la urma au inteles avantajele debransarii.
Cu furnizorul, ce voia sa ne tina fortat de clienti, am avut necazuri, reclamatii la primarie, amenitari... si-n final au dat asociatia in judecata recalculand niste penalizari (doar vreo 500 milioane lei vechi). Ne-am judecat doi ani si am scapat pana la urma de ei.
Acum avem caldura si apa calda cand vrem si platim cat consumam. La 22-23 grade in casa, la 3 camere, platim gazul si energia electrica intre 150 si maxim 400 lei in lunile de iarna, fata de vecinii din blocul de alaturi care la un apartament asemanator platesc cel putin cu 50% mai mult daca nu chiar dublu.
@adriantot
Exemplul dv. nu are legatura cu ce spune @eu_ro_lex.
Dv. ati hotarat in AG sa intre toata lumea pe CT si mai de voie de nevoie au facut-o si restul de 10%, a fost o problema de alegere a sistemul de incalzire. Pe cand dl. avocat sustine ca prin AG locatarii sa ignore legea si sa-si faca ei repartizarea cum vor, dar, atentie, unii contra altora.
In cazul dv. nu aveati o lege care sa va impuna sistemul de incalzire, in cazul de fata exista o lege care spune cum se face calculul si asta sfatuia dl. avocat: sa nu se tina cont de lege si oamenii sa se lupte in bloc "care pe care". O fi un sfat bun?