De la ora 11:00, pelive.avocatnet.ro,are loc evenimentul: Detașări transfrontaliere - abordarea aspectelor practice ale detașărilor în UE și în state terțe
lucrez la o societate care este in faliment.
am o intrebare in legatura cu contractul colectiv de munca la nivel de societate.
ccm nostru a expirat de 1 luna administratorul spune ca nu mai trebuie negociat sau cl putin prelungit .
noi in momentul de fata nu mai avem un ccm pe societate.Este legal sa nu se mai negocieze sau prelungi vechiul ccm pe societate,deoarec au inceput sa ne reduca salariile si anuland si unele facilitati care le avam in ccm si acelea nu erau prea mari.ex.spor de toxicitate,pericol,calculator.
va multumesc anticipat si sper sa primesc un raspuns cat mai repede.
Legea nr. 62/2011 a dialogului social spune ca este obligatoriu ca CCM sa se negocieze.
Daca angajatorul nu initiaza negocierile, atunci reprezentantii salariatilor trebuie sa faca acest lucru.
Art. 129
(1) Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
(2) Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale.
(3) Angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.
(4) In cazul in care angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.
(5) Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor.
(6) Contractele colective de munca pot sa prevada renegocierea periodica a oricaror clauze convenite intre parti.
Daca societatea este in faliment , nu prea vad cu ce va mai poate ajuta un ccm care va expira la data declararii falimentului angajatorului .. poate doar in privinta acordarii unr salarii compensatorii ..
Neindeplinirea obligatiei de a avea initiativa negocierii ccm constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de catre cei de la ITM ... De asemenea, angajatorul poate initia negocierea ccm, dar nu va fi de acord cu incheierea acestuia .. situatie care nu va avantajeaza , deoarece legea prevede ca negocierea este obligatorie , nu si incheierea c.c.m.