avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperari creante - informatii
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperari creante - informatii

Pentru a intelege ce anume reprezinta o recuperare de creanta, trebuie parcurse anumite notiuni fundamentale. Raportul juridic de recuperare creanta are intotdeauna ca titulari cel putin un creditor si un debitor. Creditorul este orice persoana fizica sau juridica, titulara a unui drept de creanta, indreptatita sa pretinda debitorului sau indeplinirea obligatiei la care acesta s-a angajat, in sensul de a da, a face sau a nu face ceva. Pe de alta parte, debitorul este persoana fizica sau juridica care datoreaza creditorului o anumita suma de bani, obligat sa efectueze in favoarea creditorului o prestatie care se refera la a da, a face sau a nu face ceva.
Creanta nascuta reprezinta
dreptul patrimonial al unei persoane fizice sau juridice, respectiv creditor, asupra altei persoane fizice sau juridice, respectiv debitor, de executare a unei obligatii, de restituire a unui bun, a unei sume de bani, de realizare a unui serviciu etc. Orice creanta este urmarita pe baza unei clauze prevazute in contract sau in reglementarile juridice in vigoare. De cealalta parte, datoria reprezinta o obligaţie asumată de o persoană fizică sau juridică, faţă de o altă persoană fizică sau juridică, care are la rândul lui o creanţa, atestată într-un raport juridic privind restituirea la un anumit termen a unei sume de bani sau a unor bunuri. Datoria se stinge prin executarea completă a obligaţiei. Uneori poate interveni institutia remiterii de datorie, care reprezinta renuntarea cu titlu gratuit a creditorului de a-si valorifica creanta pe care o are impotriva debitorului sau.
Majoritatea cazurilor de recuperari creante reies din contractele de credit. Creditul bancar
reprezinta creditul prin care banca pune la dispozitia solicitantului sume de bani ce vor fi restituite la un termen determinat. Creditul bancar are la baza un contract intre banca si client, respectiv imprumutat, care poate fi o persoana fizica, o persoana juridica sau o institutie de stat. Creditul de consum
este creditul in urma caruia imprumutatul primeste o suma de bani, pe care se angajeaza sa o restituie in rate constante periodice, plus dobanzile aferente.
Dezvoltarea crizei economice mondiale a produs consecinte dezastruase, mai exact imposibilitatea achitarii de catre debitori a debitelor restante, ce se rezolva intr-un mod anevoios pe calea justitiei si implica, pentru ambele parti o cheltuiala considerabila, aceasta fiind completata de dificultatea fazei de executare silita si de procedurile de faliment de lunga durata. Toate aceste neajunsuri au determinat crearea unui nou segment de piata, acela al firmelor de recuperari creante.

Alte discuții în legătură

Somatie de plata Mihnea Balan Mihnea Balan Sunt persoana fizica si am imprumutat unei alte persoane fizice o suma de bani. Suma nu este prescrisa. Intre mine si sotii imprumutati exista un act olograf ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata- asociat-firma oachi oachi Procedura somatiei de plata se poate folosi si in cazul recuperarii unui imprumut facut de o persoana fizica unei persoane juridice? Acum un an am imrpumutat ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie pentru credit bancar ifti1967 ifti1967 Buna ziua, Am primit, in februarie 2010, o notificare de executare silita de la o firma de recuperari ptr un credit neachitat integral de titular, eu avand ... (vezi toată discuția)