avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1118 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reincadrarea in la aceeasi unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reincadrarea in la aceeasi unitate

in luna agust 2011 am fost disponibilizata( disponiobilizare colectiva)pentru ca unitatea avea dificultati de natura financiara,ptr ca sa diminuat bugetul si am beneficiat de somaj.si acum sunt somer in plata.Din surse neoficiale am aflat sau mai bine zis neoficial am aflat ca unitatea ala care am lucrat are nevoie de trei angajati si a cerut infiintarea .deblocarea nu stiu exact sa va zic a trei locuri .vreau sa va intreb eu ce pot face sau exista vreo solutie ca sa ma reangajez la aceeasi unitate .stiu ca in lege scrie ca unitatea care a facut disponoibilizare daca are nevoie trebuie sa te cheme.in cazul in care nu ma va hema csi va angaja alte persoane cum trebuie sa procedez si daca am castig in instanta.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:49, 14 Martie 2012
Art. 74 C.mun.
(1) In termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.
(2) In situatia in care in perioada prevazuta la alin. (1) se reiau aceleasi activitati, angajatorul va transmite salariatilor care au fost concediati de pe posturile a caror activitate este reluata in aceleasi conditii de competenta profesionala o comunicare scrisa, prin care sunt informati asupra reluarii activitatii.
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
(4)) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.
...
va rog din tot sufletul sa mi raspundeti exact la intrebare nu cu leg din codul mincii ptr ca asa pot si eu sa citesc legea.asa cum v am mai spus sunt in somaj din august 2011 fiind disponibizizata in urma unor concedieri colective.acum din date neoficiale am aflat ca sau deblocat 2 locuri .va rog sa mi spuneti care este perioada de somaj prin care unitatea ma poate reincreincadra in munca cu aceleasi drepturi va multumesc
Daca tot stiti sa cititi legea , atunci aceasta notiune invocata de dvs nu exista ”.va rog sa mi spuneti care este perioada de somaj prin care unitatea ma poate reincreincadra in munca cu aceleasi drepturi” ...

Textul indicat de mine prevedea expres termenul in care aveati prioritate la reincadrarea pe postul desfiintat ... prin urmare , dupa expirarea acestui termen nu mai aveti prioritate la angajare ...

Angajatorul va poate reangaja - chiar daca sunteti in somaj - dar nu este obligat sa va reangajeze in conditiile avute dinainte de concediere ..

Daca angajarea se face pe durata determinata , somajul se suspenda .. daca angajarea este pe durata nedeterminata plata somajului inceteaza.
Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
iImi cer scuze daca v am jignit nu asta a fost intentia mea . Eu imi doresc sa ma lamureasca cineva ptr ca legea spune una daca intrebi un jurist iti spune altceva in legatura cu litigiile de munca , Vreau sa stiu daca pe perioada cat unitatea a facut disponibilizari colective pe motive care nu tin de persoanele disponibilizate si are oameni in somaj adica 12 luni cat sunt somerii in plata are dreptul sa angajeze alte persoane, sa organizeze concurs pentru ca am aflat ca s au si primit cereri de angajarea din afara si va spun sincerca ma simt nedreptatita ca acum pe perioada cat sunt in somaj sa angajeze persoane din afara unitatii. Va multumesc si inca odata imi cer mii de scuze daca v am jignit
Da , are dreptul sa faca asemene angajari .... asa cum am mai spus , art.74 C.mun. - citat mai sus - prevede expres termenul in care aveati prioritate la reincadrarea pe postul desfiintat ... prin urmare , dupa expirarea acestui termen nu mai aveti prioritate la angajare ...

Dvs ati fost concediata in august 2011 ... pana la jumatatea lunii octombrie 2011 aveati prioritate la angajare daca angajatorul facea incadrari ... dupa aceast perioada numai aveti prioritate, angajatorul neavand nicio alta obligatie fata de dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva adelina20001 adelina20001 BUna ziua! Cum se interpreteaza corect art.68 din Codul Muncii? Art. 68 (1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva ion_mariuca ion_mariuca daca la un punct de lucru sunt concediat toti salariati din motive neimputabile lor , se pot aduce ati salariati in locul celor concediati de la alt punct de ... (vezi toată discuția)
Conditii reangajare dupa o concediere colectiva stefania.ispirescu stefania.ispirescu Ma intereseaza care sunt conditiile de reangajare a unui angajat la firma de la care a fost disponibilizat prin concediere colectiva (inainte de terminarea ... (vezi toată discuția)