Buna ziua!
Avem un angajat cu numita temporar in functia de sef serviciu gradul I clasa 78 cu salariul de 2341 lei. Cu data de 1 februarie face o vechime in munca de 10 ani. Imi puteti spune cum ii calculez sporul de vechime, la functia de baza (expert gradul II) si salariul la functia de conducere tempora ramane neschimbat.??? Mentionez ca suntem institutie bugetara (personal contractual). De la aplicarea noii legi a salarizarii nu am mai avut cazuri asemanatoare, asa ca...nu prea stiu nici modul de calcul...
Multumesc, celor care doresc sa-mi raspunda, si care sunt la curent cu legislatia institutiilor bugetare.
art.11 din Legea nr.284/2010
.....
(3) Tranşele de vechime în muncă, în funcţie de care se acordă cele 5 gradaţii potrivit alin. (2), respectiv clasele de salarizare, sunt următoarele:
- gradaţia 1 - de la 3 la 5 ani - 3 clase succesive de salarizare suplimentare faţă de nivelul minim al fiecărei funcţii;
- gradaţia 2 - de la 5 la 10 ani - două clase succesive de salarizare suplimentare faţă de cele deţinute pentru gradaţia 1; - gradaţia 3 - de la 10 la 15 ani - două clase succesive de salarizare suplimentare faţă de cele deţinute pentru gradaţia 2;
- gradaţia 4 - de la 15 la 20 de ani - o clasă succesivă de salarizare suplimentară faţă de cele deţinute pentru gradaţia 3;
- gradaţia 5 - peste 20 de ani - o clasă succesivă de salarizare suplimentară faţă de cele deţinute pentru gradaţia 4.
(4) Gradaţia corespunzătoare tranşei de vechime în muncă se plăteşte cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a împlinit vechimea în muncă, prevăzută la tranşa respectivă, prin acordarea claselor de salarizare prevăzute la alin. (3).
(5) Pentru acordarea gradaţiei corespunzătoare tranşei de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare integral şi perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare.
....
Diferenţa dintre două clase de salarizare succesive este de 2,5% din salariul de bază, solda/salariul de funcţie, indemnizaţia lunară de încadrare, utilizându-se rotunjirea la a doua zecimală a coeficienţilor de ierarhizare aferenţi claselor de salarizare- art.10 alin.5 din Legea nr.284/2010
Buna ziua,
Daca salariul de baza este de 2341 lei, sporul de vechime se calculeaza la acest salariu, pentru ca asa rezulta din statul de personal si din decizie, act aditional prin care l-ati numit temporar in functia de conducere. Cand nu va mai indeplini acesta functie ii recalculati sporul de vechime la salariul de baza pr care il va avea atunci.
Pentru o vechime in munca de 10 ani, trebuie sa acordati doua clase de salarizare, ceea ce reprezinta 5% la salariul de baza.
2341x105%=2458 noua baza
(- gradatia 3 - de la 10 la 15 ani vechime - doua clase succesive de salarizare suplimentare fata de cele detinute pentru gradatia 2-adica 2.5x2=5% in cazul Dvs.)
Fiind vorba de functie de conducere, clasa 78 ramane, intrucat este maximum posibil prevazut de legislatie.
Aceasta modificare de vechime se face pe functia actuala, deci cea de conducere (de sef serviciu) Salariul la functia de executie ramane neschimbat pana la revenirea persoanei pe post.
Multumesc pt raspuns!
Pana aici imi este f clar; se potriveste f bine cu f-tiile de executie.
Problema este ca: persoana in cauza este numita temporar in functia de conducere, iar eu va trebui sa calculez la f-tia de cond sau la f-tia de baza???
Salariul care i s-a acordat pt f-tia de cond persoanei in cauza este identic cu un alt sef de serv. dar...care are o vechime in munca cuprinsa in transa 15 - 20 ani.
In cazul acesta cea care deabia acum trece in aceasta transa de vechime, aplicand procentul de ...2*2,5% va avea salariul mai mare decat celalalt sef de serviciu aflat deja in aceasta transa de vechime.
Gradatiile pentru transele de vechime se respecta si la f-tiile de conducere (ex.grad. 1,2..5)?
Multumesc inca o data d-le consilier!
Spor vechime
mircea2020
In 2010 odata cu diminuarea salariilor cu 25%, sporul de vechime a fost inclus in salariul brut. Dupa reantregirea salariilor in 2012, unde se regaseste sporul ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu
MIctheo
1.La stabilirea salariului brut pentru un functionar public de executie se ia in calcul salariu de baza si vechimea. La calculul vechimii in munca conform ... (vezi toată discuția)