avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Actualizare statut fundatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Actualizare statut fundatie

Buna ziua,

Sunt presedintele unei fundatii infiintate in 1997 (deci be baza legii din 1924).
Vrem sa actualizam statutul la legea din 2000.

Am consultat un avocat care mi-a spus ca trebuie sa ne transfromam in Asociatie pentru ca pentru o fundatie este necesar sa avem minim 100 de membri. Asa este?

Fundatia noastra este activa si are in proprietate un teren de 2ha cu constructii pe ele. Din documentele noastre contabile rezulta ca avem patrimoniu mai mare de 100 de salarii minime. Este acest lucru acceptabil, chiar daca nu avem bani efectivi de 100 salarii minime?

Care ar fi avantaje/dezavantaje in a ne transforma din Fundatie in Asociatie?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:01, 9 Februarie 2012
Este o informatie gresita cea pe care v-a furnizat-o avocatul respectiv ... OG nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii prevede :
art.15. - (1) Fundatia este subiectul de drept infiintat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic intre vii ori pentru cauza de moarte, constituie un patrimoniu afectat, in mod permanent si irevocabil, realizarii unui scop de interes general sau, dupa caz, al unor colectivitati.

(2) Activul patrimonial initial al fundatiei trebuie sa includa bunuri in natura sau in numerar, a caror valoare totala sa fie de cel putin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundatiei.

(3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), in cazul fundatiilor al caror scop exclusiv, sub sanctiunea dizolvarii pe cale judecatoreasca, este efectuarea operatiunilor de colectare de fonduri care sa fie puse la dispozitia altor asociatii sau fundatii, in vederea realizarii de programe de catre acestea din urma, activul patrimonial initial poate avea o valoare totala de cel putin 20 de ori salariul minim brut pe economie.

Puteti doar sa actualizati statutul fundatiei in conformitate cu prevederile acestui act normativ ...

Art. 83. - (1) Asociatiile si fundatiile constituite, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, in conditiile Legii nr. 21/1924 pentru persoanele juridice (Asociatii si Fundatii) isi pastreaza personalitatea juridica legal dobandita. Acestor asociatii si fundatii li se aplica, de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, regimul juridic prevazut de aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintarea unei asociatii/fundatii marxxl marxxl Vreau alaturi de cativa prieteni sa constituim o organizatie prin care sa invatam copii sa cante la intrument, vocal, teatru, practic cursuri de arta. Sub ce ... (vezi toată discuția)
Patrimoniu fundatie haribu haribu \"Activul patrimonial initial al fundatiei trebuie sa includa bunuri in natura sau in numerar, a caror valoare totala sa fie de cel putin 100 de ori salariul ... (vezi toată discuția)