avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenzi rovinieta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenzi rovinieta

Buna ziua,am primit acum 2 saptamani un plic cu 2 amenzi (30 iunie si 7 iulie)acum iar am primit inca 2(ambele in iulie).Mentionez ca eu nu am avut rovinieta in perioada respectiva decat incepand din 4 august 2011.
As vrea sa stiu daca se poate face ceva pt ca nu am de unde sa platesc 4 amenzi plus ca amenzile au venit cam dupa 6 luni(daca as fi stiut ca am luat prima amenda poate mi-as fi facut rovinieta mai devreme)
Exista vreo sansa sa le contest?(amenzile au venit pe adresa veche si am pierdut sansa sa le platesc in 24 de ore)
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 08:47, 10 Februarie 2012
In raport de precizarile dvs,cu regret nu aveti alta varianta in afara achitarii amenzilor aplicate
OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor prevede doua termene de prescriptie.
Art 13 al 1 - Organul constatator trebuie sa incheie procesul verbal de contraventie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei .

Totodata,Art. 14 din OG nr 2/2001 prevede :
(1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
(2) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 2 ani de la data aplicarii.
Codul fiscal,pe de alta parte prevede
Titlul VII Cod fiscal Capitolul 16
TERMENELE DE PRESCRIPŢIE
Articolul 264. Termenul de prescripţie pentru determinarea obligaţiilor fiscale
(1) Cu excepţia cazurilor prevăzute la alin.(2), obligaţiile fiscale pot fi determinate în următoarele termene:
a) impozitele, taxele, majorările de întîrziere - în cel mult 4 ani de la ultima dată stabilită pentru prezentarea dării de seamă fiscale respective sau pentru plata impozitului, taxei, majorării de întîrziere (penalităţii), în cazul în care nu este prevăzută prezentarea unei dări de seamă fiscale;
b) sancţiunile fiscale aferente unor impozite şi taxe concrete - în cel mult 4 ani de la ultima dată stabilită pentru prezentarea dării de seamă fiscale privind impozitul şi taxa menţionată sau pentru plata impozitului şi taxei în cazul în care nu este prevăzută prezentarea unei dări de seamă fiscale;
c) sancţiunile fiscale neaferente unor impozite şi taxe concrete - în cel mult 4 ani din data săvîrşirii încălcării fiscale.
[Art.264 al.(1) lit.a)-c) modificate prin L1163/27.06.2002, MO100/11.07.2002 art.747]
(2) Termenul de prescripţie nu se extinde asupra impozitului, taxei, majorării de întîrziere (penalităţii) sau sancţiunilor fiscale aferente unui impozit, unei taxe concrete dacă darea de seamă fiscală care stabileşte obligaţia fiscală conţine informaţii ce induc în eroare sau reflectă fapte ce constituie infracţiuni fiscale ori nu a fost prezentată.
[Art.264 al.(2) în redacţia L1163/27.06.2002, MO100/11.07.2002 art.747]
Articolul 265. Termenul de prescripţie pentru stingerea obligaţiei fiscale
(1) Dacă determinarea obligaţiei fiscale a avut loc în termen sau în perioada stabilită la art.264, ea poate fi stinsă prin executare silită de către organul fiscal în conformitate cu prezentul titlu sau de către instanţa judecătorească, însă numai în cazul în care acţiunile organului fiscal sau sesizarea instanţei judecătoreşti au avut loc pe parcursul a 6 ani de după determinarea obligaţiei fiscale.
(2) Termenul de prescripţie se suspendă în cazul în care:
a) contribuabilul persoană fizică se află sub arest sau este condamnat la privaţiune de libertate - pe perioada aflării sub arest sau a privaţiunii de libertate;
b) contribuabilul persoană fizică lipseşte din Republica Moldova mai mult de 6 luni - pe perioada absenţei lui;
c) persoana cu funcţie de răspundere a contribuabilului persoană juridică lipseşte din Republica Moldova mai mult de 6 luni - pe perioada absenţei lui;
d) a fost acordată o amînare sau eşalonare a stingerii obligaţiei fiscale - pe perioada amînării sau eşalonării stingerii;
e) instanţa judecătorească a hotărît perceperea impozitului, taxei, majorării de întîrziere (penalităţii) şi/sau amenzii - pe o perioadă de pînă la stingerea obligaţiei fiscale sau pînă la caducitatea hotărîrii judecătoreşti.
(3) Termenul de prescripţie îşi reia cursul din ziua încetării circumstanţei care a servit drept temei pentru suspendarea lui.
Articolul 266. Termenul de prescripţie pentru compensarea ori restituirea sumelor plătite în plus sau a sumelor care, conform legislaţiei fiscale, urmează a fi restituite
(1) Cererea de compensare ori de restituire a sumelor plătite în plus sau a sumelor care, conform legislaţiei fiscale, urmează a fi restituite poate fi depusă de contribuabil în termen de 6 ani din data efectuării şi/sau apariţiei lor. Cererea depusă după expirarea termenului de 6 ani este nevalabilă. În acest caz, nu se va efectua nici o compensare ori restituire, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin.(2). Depunerea cererii suspendă curgerea termenului indicat.
(2) Organul fiscal poate repune în termen şi accepta cererea de compensare şi/sau de restituire a sumelor plătite în plus sau a sumelor care, conform legislaţiei fiscale, urmează a fi restituite dacă contribuabilul prezintă dovezi privind imposibilitatea respectării termenului de prescripţie prevăzut la alin.(1).
Potrivit art 127 alin (1) din Codul de procedura fiscala, Republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.
In temeiul alin (2) al aceluiasi articol, termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale.


Fata de data aplicarii amenzii ,respectiv iunile,iulie anul 2011 ,in raport de disp art 127 ali 1 Cod procedura fiscala ,care prevede termenul de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept,rezulta ca nu a expirat termenul de prescriere a sanctiunii

In conditiile in care autorul topicului recunoaste si precizeaza ca "nu am avut rovinieta in perioada respectiva",nu se justifica logica unei eventuale actiuni de contestare in justitie a PV


Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Problema este ca in afara de amenda trebuie sa platesc si despagubirea ( 28 de euro x 4)macar de asta as putea scapa?Va multumesc.
Prin Ordinul nr. 19/2011 al Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii de aprobare a normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România au fost aduse modificări importante cu privire la aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale româneşti.
Potrivit Ordonanţei nr.15/2002, începând cu data de 01.07.2002 a fost introdus tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, aplicabil tuturor utilizatorilor români şi străini pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pe reţeaua de drumuri naţionale din România şi structurat în funcţie de caracteristicile specifice ale fiecărui vehicul (încadrarea în clasa de emisii poluante, masa totală maximă autorizată, numărul de axe).
Începând cu data de 01.10.2010, rovinietele matcă-cupon, nu au mai fost eliberate, tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România fiind achitat prin intermediul SIEGMCR (sistem informatic deţinut de către CNADNR ce permite achitarea tarifului de utilizare şi emiterea rovinietei prin intermediul terminalelor puse la dispozţia distribuitorilor), urmând ca încasarea acestuia şi eliberarea rovinietei să fie efectuată de către distribuitorii autorizaţi.
Prin excepţie, tariful de utilizare nu se aplică pentru sectoarele de drumuri naţionale aflate în interiorul reşedinţelor de judeţe şi al municipiilor, între indicatoarele rutiere de intrare/ieşire/din acestea.
Conform Ordonanţei mai sus amintite,
fapta de a circula fără a deţine rovinietă valabilă constituie contravenţie şi se sancţioneaza cu amendă, amenda fiind prevăzută în cuantum de 250 lei – 500 lei, pentru autotursime, contravenientul având posibilitatea achitării în termen de cel mult 48 ore de la data încheierii procesului-verbal, ori după caz de la data comunicării acestuia a jumătate din minimul amenzii prevăzute.

Deasemenea, contravenientul are obligaţia achitării, pe lângă amenda contravenţională, contravaloarea tarifului de despăgubire, în funcţie de tipul vehiculului folosit fără a deţine rovinietă valabilă.
Cuantumul tarifului de despăgubire aplicabil în cazul lipsei rovinietei valabile pentru autoturisme este de 28 de euro.
Deasemenea, odată cu aplicarea amenzii contravenţionale, urmează a fi aplicată şi măsura reţinerii certificatului de înmatriculare până la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despăgubire anterior menţionat.
In temeiul disp OG nr 15/2002,sanctiunea aplicata in cazul lipsei rovinietei -pe langa sanctiunea principala,se aplica si amenda aferenta tarifului de despagubire ,astfel incat nu exista posibilitatea ca dvs sa nu achitati c/v tarif de despagubire

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda rovinieta ispasdina ispasdina Am primit un proces verbal de constatare a contraventiei pentru ca in momentul acela nu aveam rovinieta. Acest PVCC mai are si o instiintare de plata care zice ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de contraventie - rovinieta peugeot peugeot Buna seara, va retin si eu cu situatia mea : in data de 31.10.2010 am fost \"prins de cititoarele de roviniete in Calugareni-Giurgiu. In data de 31.03.2011 imi ... (vezi toată discuția)
Mai multe amenzi pentru rovinieta ralucarony ralucarony Sunt unul dintre fericitii soferi care au primit in ultimele doua saptamani un numar impresionant de pv-ri de contraventie pentru neplata rovinietei. Practic ... (vezi toată discuția)