Buna seara. Ma confrunt cu o situatie ciudata. Lucrez la un ONG care ofera servicii sociale si persoanelor de etnie roma. Am identificat cazul unui femei rome care a plecat in Franta ilegal, folosind buletinul surorii sale. In Franta a nascut un copil caruia primaria din localitatea cu pricina i-a emis un certificat de nastere in care figura ca mama sora femeii (matusa copilului). Reintoarsa in tara, primaria de domiciliu refuza transcrierea actului de nastere si ajuta femeia sa deschida proces de inregistrare tardiva a nasterii. Sentinta instantei de fond e previzibila: invoca exceptia lipsei de interes a partilor. Nu admit cererea de inregistrare tardiva fiindca exista deja un certificat de nastere...Primaria preseaza organizatia la care lucrez sa ajute femeia cu formularea unei cereri de recurs, ceea ce mie mi se pare inutil. Puteti sa ma ajutati cu vreo solutie, indiferent cat de utopica ar parea aceea...fiindca nu mai am nicio speranta in a solutiona acest caz. Va multumesc.
solutia ar fi sa corectati certificatul in Franta argumentind ca in mod eronat femeia avea la ea un alt buletin, luat din greseala in momentul travaliului :)
dupa ce francezii corecteaza eroarea si vor trece numele mamei in mod corect pe certificatul e nastere francez, il transcrieri in Ro.
recursul nu are nici un rost deoarece nu este un caz de inregistrare tardiva. era mai bine daca nu declara existenta certificatului de nastere francez si spunea ca a nascut acasa.
Mesajul meu catre individul de la primarie a fost identic cu al dumneavoastra in ciuda insistentelor acestuia de a ''ajuta'' femeia cu un recurs. Dar cu Franta cine ne poate ajuta? Ministerul Afacerilor Externe? Ca femeia nu are cum sa mai ajunga in Franta....
puteti incerca sa discutati cu un ONG similar cu al dvs, ca sa aflati mai intai ce presupune aceasta operatiune. sper sa nu fie necesara prezenta personala a mamei.
Nu cred ca autoritatile din Franta accepta sa schimbe certificatul, chiar daca mama ar fi prezenta!Poate mai simplu ar fi sa-l infieze mama de la sora!