In primul rand, in calitate de primar nu puteti acorda „sprijin financiar” de nici un fel. Banii sunt limitati, de multe ori nu ajung nici pentru plata salariilor angajatilor din Primarie, ca sa nu mai vorbim de ajutore sociale sau indemnizatii, care se acorda conform legii si in limitele legii.
Pentru a putea candida la functia de primar al unei comune ca independent trebuie sa strangeti o lista cu sustinatori din comuna.
Articolul 44
(1) Candidaţii independenţi pentru funcţia de consilier trebuie să fie susţinuţi de minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente din circumscripţia respectivă, dar nu mai puţin de 50 în cazul comunelor, 100 în cazul localităţilor urbane de rangul II şi III şi de l .000 în cazul judeţelor, municipiului Bucureşti, sectoarelor municipiului Bucureşti şi localităţilor urbane de rangul I.
(2) Pentru funcţia de primar, candidaţii independenţi trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 2% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 200 în cazul comunelor, 300 în cazul oraşelor, 1.000 în cazul municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti şi 5.000 în cazul municipiului Bucureşti.
De asemenea trebuie sa intelegeti ca dvs. nu veti „guverna” acea comuna de unul singur. Puterea reala este detinuta de Consiliul Local, cel format din reprezentantii partidelor politice. Consiliu voteaza bugetul si cum orice idee trebuie finantata, sunteti la mana Consiliului Local.
Aveti de asemenea posibilitatea de a candida din partea unui partid politic important. Totusi, nu uitati ca trebuie sa aveti domiciliul in comuna pentru a candida