avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune; Dreptul de mostenire al sotului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune; Dreptul de mostenire al sotului supravietuitor

Suntem doi frati proveniti din prima casatorie a tatalui nostru, care recent a decedat.
In urma decesului sau a ramas sotia vaduva din a doua casatorie a tatalui nostru si fiul lor, fratele nostru vitreg (care nu locuieste cu parintii).
Tatal nostru impreuna cu sotia supravietuitoare sunt coproprietari (cote 1/2) asupra imobilului in care locuiau impreuna. Nu mai exista alte rude (in afara copiilor pe care ii avem fiecare din cei trei urmasi)
1. In aceasta situatie, care este cota care ii va reveni sotiei supravietuitoare din partea de 1/2 a tatalui nostru? Restul se va imparti egal intre cei trei urmasi?
2. In masa succesorala pot intra si bunurile mobile formate in principal din mobilier si dintr-un numar mare de tablouri realizate de tatal nostru (care era pictor)? Care este procedura privind bunurile mobile?
Va multumesc.
Sotia tatalui dvs din cota de 1/2 din imobil va lua 1/4 iar dvs toti 3 descendentii 3/4 din 1/2 imoreuna. Obiectele si mobilierul de uz gospodaresc apartin sotiei supravietuitoare. Tablourile daca nu sunt considerate amintiri de familie si au o valoare vor fi bagate in masa succesorala si evaluate de un expert in materie. Dezbaterea succesorala se face la notarul de pe raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domicile. Sfatul este sa dati declaratie de acceptare a suceesiunii la orice notar daca tatal a decedat inainte de 1 oct 2011 termenul de optiune succesorala, deci pt a da acea declaratie , este fe 6 luni, dupa acea data este de 1 an.
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
ContSters141818, utilizator
Va multumesc Dna Mirela,
In situatia in care tablourile se pot baga in masa succesorala (nereprezentand amintiri de familie), care vor fi cotele de atribuire a valorii acestora? La fel ca si la bunul imobil?
Cu stima
Pentru costuri mult mai mici procedati la partajarea masei succesorale prin medfiere.
sunt aceleasi cote, atat la bunurile mobile cat si la cele imobile
nu are nici un sens sa partajati bunurile imobile prin mediere dupa cum spune amabil colegul de mai sus, dupa ce platiti onorariu medierii veti plati apoi un onorariu notarial, acelasi onorariu notarial ca si in cazul in care apelati direct la notar, deci platiti medierea degeaba :)
Multumesc tuturor pentru amabilitate!

Alte discuții în legătură

Deschidere procedura succesorala olarasu ileana olarasu ileana Buna ziua! Pentru deschiderea procedurii succesorale,cu mai multi mostenitori, unde este recomandat sa ne adresam, din punct de vedere al valoarii taxelor de ... (vezi toată discuția)
Procedura divort- costuri/partaj- acte necesare alex83 alex83 buna ziua...care sunt procedurile de divort..?mai trebuiein..instanta?..sau cum se face mai exact.../..ma refer si cu treaba de partaj cu toate...acte ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)