avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Relatia contractuala dintre o clinica privata si ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Relatia contractuala dintre o clinica privata si doctorii cu PFA sau SRL

Buna Ziua,
Sunt director la o clinica medicala care colaboreaza cu medici care detin SRL sau PFA.
Acestia, doctorii, vin cu pacientele lor si le opereaza in cadrul clinicii, pacienta achitand clinicii pretul interventiei. Doctorul primeste pe factura o suma inteleasa printr-un contract de colaborare.

Interventiile aceluiasi doctor pot fi de 2 lunar sau 1 la 2 luni.

Intrebarea mea este daca banii pe care-i dau doctorilor trebuie sa-i impozitez la sursa, adica la fel ca un CIM sau sarcina fiscala revine doar lui. In aceste conditii se poate ca activitate sa fie reconsiderată ca activitate dependentă deoarece ma lovesc de articolul 7 din HOTÃRÂRE pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, precum și pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale:

''b) în prestarea activității, beneficiarul de venit folosește baza materială a plătitorului de venit, respectiv spații cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecție, unelte de muncă și altele asemenea;''

...insa tot in acest HG se mai precizeaza ca pentru medici nu se poate reconsidera, dar ce inseamna ......Activitățile desfășurate în mod independent, în condițiile legii,....legalitatea desfasurarii activitatii ca pfa sau?:

''Activitățile desfășurate în mod independent, în condițiile legii, care generează venituri din profesii libere, precum și drepturile de autor și drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activități dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 și 2.2 din Codul fiscal.''

Conteaza daca doctorii au SRL, in ceea ce priveste reconsiderearea ca activitate dependenta?

Va rog lamuriti-ma daca incepand cu 1 ianuarie 2012 sarcina fiscala aferenta sumelor acordate doctorilor cu PFA sau SRL revine si Clinicii pe aceasta speta!
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 17:10, 11 Februarie 2012
-Activitatea dependentă,cf. Codului fiscal, - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare.
-Activitate independentă - orice activitate desfăşurată cu regularitate de către o persoană fizică, alta decât o activitate dependentă.

ART.46 Cod Fiscal:
(1)Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente
-(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.

Deci,veniturile obtinute de medici sunt venituri din activitati independente,rezultate in urma exercitarii profesiei de medic,realIizate in mod independent ,individual ca in cazul PFA,sau [/b]asociat in cadrul SRL,nu conteaza forma de organizare.Atentie medicul nu trebuie sa aiba si calitatea de angajat in SRL!


Doar in aceste conditii descrise mai sus ,activitatea nu poate fi reconsiderata,deci medicii pot desfasura activitate pe baza colaborarilor in clinica dvs, ne fiind necesar sa le incheiati cim uri daca activitatea nu are caracter de continuitate.
..sa nu fie angajat si in clinica?

Dar daca este actionar in clinica si are si PFA?......
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2012
stefan1981, utilizator
1.Daca este angajat in clinica nu se mai pune problema contractului de colaborare si al reconsiderarii activitatii,atunci este activitate dependenta ,medicul presteaza in calitate de angajat al clinicii ,pe baza de contract individual de munca.Eu vorbeam despre faptul de a nu fi angajat in SRL,caci atunci nu mai exista posibilitatea ca activitatea medicala sa poata sa nu fie reconsiderata drept dependenta...
2.Fiti mai explicit,adica medicul sa fie PFA,sa fie actionar in clinica si sa aiba in acelasi timp si contract de colaborare cu clinica in care este actionar?Eu opinez ca daca exista aceasta situatie este vorba tot despre venituri din actvitate indep[endenta, a fi actionar nu este echivalent cu a fi angajat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai exista pfi? magdalena iacobescu magdalena iacobescu Lucrez ca si colaborator la o firma imobiliara de unde mi s-a spus sa-mi fac un PFI dar la Adminstratia Financiara din orasul meu Gaesti nu au auzit de asa ... (vezi toată discuția)
Pfa jurnalist vs contract de munca Ildish Ildish Activitatea unui jurnalist (PFA) la un Srl poate fi considerata activitate dependenta? Conform Codului fiscal, da, conform normelor, nu. Care se aplica? Va ... (vezi toată discuția)
Profesii liberale-medic pf presteaza activitati medicale la unitati priviate mih@ mih@ Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarele spete:1) .Un medic specialist infiinteaza un PF si in baza unui contract de prestari ... (vezi toată discuția)