Un tanar , care a implinit varsta de 18 ani , nu mai este elev si nici nu si-a gasit inca loc de munca , poate fi asigurat dupa parinti pana cand se va angaja ?
Se poate afla in intretinerea unui parinte ,daca nu are niciun venit,privind din pc. de vedere fiscal,doar in sensul in care parintele respectiv poate beneficia de deducere suplimentara la plata impozitului /salariu,insa intr-adevar,parintele asigurat la sanatate nu poate oferi calitate de coasigurat copilului care nu realizeaza venit,ci doar copilul parintelui .
In cazul de fata,tanarul va trebui sa incheie un contract de asigurare cu casa de sanatate.
Poate beneficia de asigurari de sanatate gratuit daca devine student sau somer indemnizat .
Art.17 (2) din Legea nr.76/2002 prevede ca , sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
.....
Art. 38 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã persoanelor prevãzute la art. 17, la cerere, dupã caz, de la data:
.....
l) expirãrii perioadei de 60 de zile, prevãzutã la art. 17 alin. (2) lit. a);
......
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.
Pana la momentul cand eventual va urma cursuri universitare sau o alta forma de invatamant postliceal si va putea beneficia de asigurare fara plata contributiei,este indicat ca eventual cineva din familie sa-i plateasca asigurarea,nu este o suma f. mare lunar,(5,5%din 700lei,respectiv 39lei/luna),pt. ca asigurarea este obligatorie chiar si pt. persoanele fara venituri,iar in momentul cand va avea nevoie de un serviciu medical,de ex. o spitalizare,atunci va trebui sa faca dovada ca este asigurat,pe baza adeverintei eliberate de casa de sanatate.Daca nu va putea sa faca dovada platii contributiei,in perioada de prescriptie,respectiv din 2007 pana in prezent,din care se va scadea desigur perioada in care a fost elev,va trebui sa plateasca si retroactiv 6 luni contributia,cu sumele accesorii adaogate(penalitati,majorari).
Deci eu v-as sfatui sa nu optati pt. ca tanarul sa ramana neasigurat,din considerentele amintite,chiar daca legea intr-adevar nu face nicio distinctie in acest sens.Se considera ca persoanele fara venituri beneficiaza de ajutorul social si atunci aceasta categorie beneficiaza de asigurare fara plata contributiei.
Penalitati sanatate
adimicu
Buna ziua,
Imi puteti spune ce procent de penalitate se aplica pe zi, pentru neplata la timp a asigurarrlor de sanatate pe trim. I si II pe anul 2010?
Eu ... (vezi toată discuția)