avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Renuntare la parteneriat intr-un SRL
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Renuntare la parteneriat intr-un SRL

Buna ziua. As dori si eu un raspuns pertinent in urmatoarea problema, daca este posibil:

Acum 2 ani am infiintat un SRL impreuna cu o alta perosana. Am stabilit impreuna ca eu voi fi administratorul acestei firme, deoarece asociatul era administrator la un alt SRL. Din diverse motive eu am dorit sa ies din acest parteneriat, de un an de zile nemaiocupandu-ma de administrarea societatii, cu toate ca inca sunt administratorul acesteia. Mentionez ca in ultimul an nu am mai semnat niciun act contabil sau de orice alt fel. Acum urmeaza problema.

Asociatul meu ma tot tine in firma, sub pretextul ba ca nu a gasit alta persoana (ea neputand fi administrator la aceasta firma, deci eu neputand sa ii cedez partile mele sociale ei), ba ca ea nu vrea sa plateasca nici macar jumatate din cheltuielile ce decurg din aceasta schimbare de administratori. Ba chiar, de cate ori i-am propus o alta persoana care sa preia partile mele sociale, nu a fost de acord.

Intrebarea mea este: Cum pot iesi totusi din aceasta firma si care ar fi totalul cheltuielilor?

In speranta unui raspuns, va multumesc anticipat.

Mircea Aurelian
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:12, 7 Noiembrie 2008
Va puteti retrage in conditiile stipulate de Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale:
Art. 226. - (1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.
In cazul dvs se poate ajunge la judecata.
Deci, in acest caz va costa ceva mai mult decat daca ati avea acceptul asociatului.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din societate asociat, lichidare valersucala valersucala Care sunt demersurile legale de iesire a unui asociat dintr-o societate srl in care detine 50%, in care este si administrator. Asociatul poate cere lichidarea ... (vezi toată discuția)
Ce este de facut? lucicm lucicm In urma cu ceva timp am intrat intr-un SRL cu 50% ca asociat intr o firma care avea activitate si urma sa prelungeasca contr de inchiriere pentru continuarea ... (vezi toată discuția)
Cum ies ca asociat dintr-o firma culeaalex culeaalex Salut, Sunt asociat (nu si administrator) intr-o firma si as dori sa ies din ea. Ce trebuie sa fac? E o problema daca pe firma nu e activitate de cativa ani ... (vezi toată discuția)