avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conventii civile sau contracte la angajatii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conventii civile sau contracte la angajatii Asociatiilor de proprietari

Raspunsuri ITM Bucuresti si ITM Ilfov

ITM Bucuresti
Pagina 1
[ link extern ]
Pagina 2
[ link extern ]

ITM Ilfov
[ link extern ]

Si cu acordul moderatoarei @Elga care le explica mult mai bine postez explicatiile doamnei:


"""Contractul de mandat tine loc pentru functiile alese (presedinte, cenzor) de contract de munca, numai ca acest contract nu se depune la ITM deoarece presedintele si cenzorul nu sunt angajati si nu isi desfasoara activitatea dupa Codul Muncii. De exemplu ei nu pot fi concediati sau nu li se poate aplica vreo sanctiune pentru ca nu ar avea cine sa le-o aplce, nefiind angajati.
Lor li se poate retrage reprezentarea, ca sa zicem asa, de catre AG a proprietarilor.
Dar indemnizarea lor in baza acestui contract de mandat, indemnizatie trecuta in contractul de mandat ii face sa fie asimilati salariatilor din punct de vedere al impozitului si contributiilor pe care trebuie sa le plateasca asociatia pentru aceste indemnizatii la ANAF.

Deci aceste doua functii (pot fi si altele) nu sunt angajate, ci alese, dar fiscal ele sunt inscrise in Decl.112 la ANAF in sectiunea de salariati (asimilati salariatilor)

Am sa va fac aici o schema a personalului dintr-o asociatie:

Functia ......................... contract ................. ITM ................................... Decl.112

presedintele asociatiei .....mandat...................... - ...................... sectiunea A - salariati
administrator .................... CIM..........................DA......................sectiunea A - salariati
cenzor (ales).....................mandat......................- ........................sectiunea A - salariati
cenzor extern (PFA).......... civil ......................... - ..........................................- .............
cenzor extern ....................CIM .........................DA ..................... sectiunea A - salariati
intendent (gospodar) ...CIM / mandat ...............DA / - ..................sectiunea A - salariati
ingrijitor cladiri ...................CIM .........................DA ......................sectiunea A - salariati
gradinar ........................ conv. civila .................- ..........................sectiunea C - conv.civile
curatenie anuala ............conv.civila .................. - .........................sectiunea C - conv.civile

* ingrijitorul de cladiri = femeia / omul de serviciu

ultima data editat de elga50 pe data de Vineri, 30 Decembrie 2011, 16:52"""


Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2012
elga50, moderator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:27, 13 Februarie 2012
Dupa editare, nu a mai ramas intrebarea.
Ce vroia de fapt userul?
Oricum, dupa noul cod civil, incheierea unei conventii civile cu o persoana fizica neautorizata in conditiile art.1851, se poate face doar cu conditia ca activitatea ce face obiectul contractului sa fie prestata ocazional si nu cu caracter permanent.
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
Era doar de informare.Pentru toti cei care inca au dubii.
Cu un amenadament, acum am vazut hiba:
- la presedinte, cenzor ales sau alta functie aleasa cu contract de mandat....in Decl 112 se completeaza acestia la Sectiunea A la "membri ai consililui de administratie sau cenzori", nu la salariati.

Este importanta aceasta precizare intrucat astfel completati nu se plateste contributia la somaj indiferent daca sunt pensionari sau nu.
Cu privire la persoanele cu ”contract de mandat” D112 ne forteaza sa-i incadram, asa cum zice si @elga50, in sectiunea A, ”membri ai consiliului de administratie sau cenzori” - pentru ca numai aici putem sa-i incadram, dar in momentul in care incepi sa-i completezi datele peroanei respective, formularul D112 nu-ti lasa alta posibilitate si te obliga sa completezi cate zile lucreaza cenzorul si mai ales cate ore pe zi, ceea ce mie nu mi se pare normal. La noi presedintele si cenzorii nu au nimic normat - vin cand pot, pleaca cand vor...
Cand lucram la serviciu, aceste functii erau ocupate de o categorie aparte de cetateni foarte onorabili, cu functii babane la ”partid” si care, de obicei ocupau aceste functii la mai multe unitati economice, astfel incat veniturile erau proportionale cu participarile la sedinte.
Ma rog, se faceau state de plata separate si din cate mi-aduc aminte aveau intocmite conventii civile, deci sumele obtinute nu faceau obiectul fondului de salarii, se completa numai D100...
De aceea v-as ruga sa-mi spuneti cum completati acum D112 pentru aceste persoane, cate zile si ore lucrate/suspendate avand in vedere ca aceste informatii nu ajuta la nimic...
Pentru presedinte, cenzor si gospodar, toti cu contract de mandat, le pun toate zilele lucratoare, ca altfel nu se poate, si 1 ora, daca nu ma insel, in orice caz cel mai putin timp de lucru, pe zi.
Munca nu-i normata, dar functia este permanenta, omul poate chiar si zilnic sa fie implicat in vreo activitate.

Stiti, la mine in asociatie, multa lume are ceva de comentat despre gosodar, ba ca nu face una, ba ca nu face alta si "....pana la urma de ce il platim, ca sa schimbe niste becuri?"Raspunsul meu este ca "il platim ca sa existe si la adica sa faca ceea ce niciun locatar nu s-ar deranja sa faca", supravegherea subsolului care nu se vede la etajul 5 sau 1, dar conteaza la o adica, la caz de urgenta, desfunda coloanele de evacuare daca e nevoie, ca nu s-ar misca unul sa coboare in subsol daca acest om n-ar face acest lucru.
Asa ca in remunerarea unei ocupatii conteaza si emergenta situatiilor pe care le rezolva o asemenea functie.

Alte discuții în legătură

Asociatie proprietari - contracte munca elenamarta elenamarta Avem in asociatia de proprietari, ca salariati: presedinte, cenzor, administrator, femeie de serviciu. 1. Conform Codului Muncii actual, care din aceste ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat-ce presupune si cum se calculeaza taxele? eve0389 eve0389 Buna ziua Sunt presedinta [b]noua ca toata conducerea [/b] la o asociatie de locatari si nu stiu ce taxe se platesc pentru contractul de mandat. Cenzorul ... (vezi toată discuția)
Contractul de mandat 22alex 22alex Daca o persoana este angajata cu contract de mandat in cadrul unei asociatii de proprietari ce contributii trebuie platite la stat? (vezi toată discuția)