avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Patrimoniu fundatie - trebuie sa fie constant un minim?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Patrimoniu fundatie - trebuie sa fie constant un minim?

Buna ziua!

Ma adresez consultantilor cu experienta contabila cu rugamintea de a-mi preciza daca valoarea patrimoniul initial al fundatiei (care este de cel puţin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundaţiei) trebuie mentinuta pe tot parcursul existentei fundatiei.
Din auzite, am inteles ca dupa constituirea fundatiei (data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de admitere a constituirii), acest patrimoniu poate fi retras in tot sau in parte si folosit - in ce scop se poate folosi?, dar ca la sfarsitul anului aceasta suma trebuie sa revina in cont ca activ.
As vrea sa stiu, acest nivel trebuie mentinut in contabilitate - si in fapt - pe tot parcursul existentei fundatiei?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Viviana Serni , Avocat 14:18, 28 Februarie 2012
In contabilitate patrimoniul initial al fundatiei va ramane acelasi ... insa acesta poate fi folosit pe parcursul activitatii ...
Acel patrimoniu initial pentru asociatii si fundatii, in acte ramane fix. Faptul ca dupa ce se inregistreaza entitatea si incepe activitatile programate, acei bani care initial se aflau in contul bancar, incep sa fie scosi si folositi tot pentru problemele entitatii, pentru plata furnizori de bunuri, servicii, poate salarii si contributiile aferente, asta nu trebuie sa va dea impresia ca acel patrimoniu s-a diminuat.
Multumesc!

Mai am doua intrebari?
Cand se depun banii se constituie un cont al fundatiei sau pe numele fondatorului si dupa inregistraea acesteia se muta in contul fundatiei?
Dupa cat timp de la inregistrarea fundatiei pot fi retrase sume de bani din cont? Trebuie astptat o anumita perioada?
Dupa ce au iesit actele de inregistrare si ati inregistrat-o si la finante, puteti sa incepeti sa folositi din acei bani pentru activitati si achizitii de bunuri.
@ Vivika

Contul se constituie pe numele fundatiei, iar dupa inregistrarea fundatiei sunele pot fi retrase oricand pentru a fi utilizate ...

Alte discuții în legătură

Patrimoniu ong DanielCariga DanielCariga Am ?i eu o nelămurire : Am înfiin?at o asocia?ie sportivă nonprofit iar patrimoniul ini?ial a fost 1500 RON. A? vrea să ?tiu dacă patrimoniul ini?ial se ... (vezi toată discuția)
Ong Mariralu Mariralu As dori sa stiu care este capitalul social minim pentru infiintarea unui .ONG. Multumesc! (vezi toată discuția)
Se poate vinde patrimoniul initial al unui ong ? drLeonard drLeonard Buna ziua! Intentionez sa infiintez o fundatie in scopul constituirii unui centru de cercetare stiintifica. Eu voi fi unic fondator iar consiliul de ... (vezi toată discuția)