avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Stramutare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Stramutare

Mi s-a facut cerere de stramutare a recursului la ICCJ si in dreptul dosarului apare
art40.alin.2CPC
(1)Cererea de strămutare se judecă în camera de consiliu.

(2)Preşedintele instanţei va putea cere dosarul pricinii şi să ordone, fără citarea părţilor, suspendarea judecării pricinii, comunicând de urgenţă această măsură instanţei respective.

(3)În caz de admitere, pricina se trimite spre judecată unei alte instanţe de acelaşi grad.

(4)Hotărârea asupra strămutării se dă fără motivare şi nu este supusă niciunei căi de atac. Ea va arăta în ce măsură actele îndeplinite de instanţă înainte de strămutare urmează să fie păstrate.

(5)Această instanţă va fi înştiinţată de îndată despre admiterea cererii de strămutare. În cazul în care instanţa a săvârşit acte de procedură sau a procedat între timp la judecarea pricinii, actele de procedură îndeplinite ulterior strămutării şi hotărârea pronunţată sunt desfiinţate de drept prin efectul admiterii cererii de strămutare
Ce anume presupune mai exact pe intelesul unui necunoscator de legi.......:(
Cel mai recent răspuns: Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator 14:19, 14 Februarie 2012
Stramutarea presupune ,,mutarea,, unei pricini de la instanta competenta teritorial , la o alta instanta de acelasi grad.
Conform legii, stramutarea se poate cere pentru urmatoarele motive:

Art 37 C. pr. civ:
Cand una dintre parti are doua rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv printre magistratii sau asistentii judiciari ai instantei, cealalta parte poate sa ceara stramutarea pricinii la o alta instanta de acelasi grad.
Stramutarea pricinii se mai poate cere pentru motive de banuiala legitima sau de siguranta publica. Banuiala se socoteste legitima de cate ori se poate presupune ca nepartinirea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarii pricinii, calitatii partilor ori vrajmasiilor locale. Constituie motive de siguranta publica acele imprejurari care creeaza presupunerea ca judecata procesului la instanta competenta ar putea produce tulburarea ordinii publice.

Art. 38
Stramutarea pentru motiv de rudenie sau afinitate trebuie ceruta mai inainte de inceperea oricarei dezbateri; cea intemeiata pe banuiala legitima sau pe siguranta publica se poate cere in orice stare a pricinii.
Stramutarea pentru siguranta publica se poate cere numai de catre procurorul de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Art. 39
Cererea de stramutare intemeiata pe motive de rudenie sau de afinitate se depune la instanta imediat superioara.
Cererea de stramutare intemeiata pe motive de banuiala legitima sau de siguranta publica se depune la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
.


Judecata cererii se face cu prezenta partilor sau a reprezentantilor acestora, a aparatorilor si a altor persoane indreptatite.
Aceasta judecate este o exceptie de la publicitatea sedintei de judecata si are loc atunci cand judecarea in sedinta publica ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnitatii sau vietii intime a unei persoane, instanta poate declara sedinta secreta, nepublica, de pilda in cadrul proceduri cu inculpatii minori)
Sedinta din camera de consiliu poate fi cu participarea sau fara participarea partilor, dar intotdeauna fara public.
Pricina a carei stramutare se cere poate fi suspendata, daca se dispune acest lucru.
In caz de admiteree a cererii de stramutare , pricina se va trimite unuei instante egale in grad, de pilda, daca pricina se afla la judecatorie, se va trimite unei alte judecatorii.
Hotararea asupra stramutarii nu va putea fi supusa vreunei cai de atac, iar daca pana la momentul stramutarii au fost indeplinite acte in proces, instanta va decide daca acestea raman valabile in cauza, sau se vor desfiinta. Insa actele care au fost indeplinite ulterior admiterii cererii de stramutare se vor desfiinta, ca si hotararea pronuntata , daca intre timp s-a pronuntat o hotarare in cauza.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dr civil 4mona 4mona post schimba localitatea in care se desfasoara un proces civil (de 1 an de zile stagnat pe fond)? daca da, in ce conditii? multumesc (vezi toată discuția)
Cerere de stramutare radu26 radu26 am avut un apel in civil care s-a judecat la data stabilita de instanta. ulterior am primit o citatie de la inalta curte ce casatie cu o cerere de stramutare ... (vezi toată discuția)