Poate cineva sa-mi spuna daca, in cazul condamnarilor politice cu confiscarea totala a averii, cererea de intoarcere a executarii silite se face NUMAI in baza Legii 221/2009 sau si in baza art 404 cpc.
In fapt, in 1947, un unchi a fost condamnat la temnita grea pe viata si confiscarea totala a averii. In 1998, ICCJ, completul de 9 judecatori a casat sentinta si, ca urmare, a inlaturat si pedeapsa confiscarii totale a averii.
Pe baza acestei decizii, am cerut intoarcerea executarii silite, conf art 404, alin. 1-3. Judecatoria, care s-a pronuntat competenta sa judece pricina, si-a declinat competenta, in favoarea tribunalului, dupa ce expertiza judiciara a stabilit ca suma de recuperat este de peste 500.000 lei.
Tribunalul, din oficiu, a calificat actiunea ca actiune conf Legii 221/2009 si, impotriva precizarilor facute de mine ca nu pot formula cerere in baza acestei legi deoarece Legea 221/2009 admite numai actiuni a rudelor pana la gr II, iar eu sunt ruda de gr. IV, tribunalul mi-a respins actiunea ca fiind formulata de o persoana lipsita de calitate procesuala activa.
Am formulat apel (desi sentinta era data cu recurs), iar Curtea de Apel a recalificat apelul ca recurs si mi-a RESPINS recursul ca nefondat.
Intrebarea mea este: Legea 221/2009 exclude formularea de actiuni in baza art 404? Nu este asta o limitare a accesului la justitie si mai ales ingradirea dreptului de a cere, pe baza procedurii intoarcerii executarii silite, bunurile care au constituit averea familiei mele? Cunoaste cineva cazuri similare, la alte curti sau CEDO sau o reglementare similara celei privind restituirea caselor nationalizate?
Precizez ca, in cererea formulata NU AM cerut daune morale si nici daune materiale ci numai contravaloarea bunurilor confiscate.
Multumesc pentru intelegere.
Cel mai recent răspuns:
titi marina , utilizator
10:09, 20 Aprilie 2012