avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA plafon tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

plafon tva

o persoana fizica inregistrata la intreprindere individuala din 2010, neplatitoare de tva ( nu a ajuns la c.a. de 35000 euro) nici in 2010 , nici in 2011 , se poate inregistra prin optiune ca platitoare de tva ? pentru 2012?
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 14:38, 14 Februarie 2012
da, printr-o simpla declaratie depusa la finante in acest scop
Codul Fiscal
ART. 153 Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA
(1) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, denumita in continuare inregistrare normala in scopuri de taxa, dupa cum urmeaza:
a) inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, in urmatoarele cazuri:
1. daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), cu privire la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici;
2. daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;
b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;
c) daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;d) daca efectueaza operatiuni scutite de taxa si opteaza pentru taxarea acestora, conform art. 141 alin. (3).

Nu calculati cifra de afaceri la 35.000 euro de azi, ci la cursul de 3,3817 lei/euro cat a fost la data aderarii la comunitate. In aceste conditii plafonul este de 118.360 lei (sper ca am calculat bine).
petrescucezar a scris:

Nu calculati cifra de afaceri la 35.000 euro


Nici nu e nevoie s-o calculeze.:) P.F.-ul a specificat ca nu a depasit CA 35.000 E, dar ca are ca optiune sa se inregistreze ca platitor de TVA.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declarare platitor tva Floryn_99 Floryn_99 Am preluat o firma infiintata in 2003 ca neplatitoare de TVA. Pana in 2011 firma nu a avut cine stie ce activitate (nu a avut deschis nici macar cont bancar), ... (vezi toată discuția)
Model memoriu justificativ privind inregistrarea in scopuri tva ancut75 ancut75 Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un MODEL DE MEMORIU JUSTIFICATIV PRIVIND INREGISTRAREA IN SCOPURI TVA (vezi toată discuția)
Cifra de afaceri la care devin platitor tva gabi v gabi v o firma neplatitoare de tva ( comert) cu cifra de afaceri in 2006 de 125.896 ron, la ce cifra trebuie inregistrata ca platitor de tva si care este art. care ... (vezi toată discuția)