Doresc sa achizitionez cateva domenii .ro a unor branduri care urmeaza sa vina in Romania si nu l-au cumparat inca. Intrebarile mele sunt:
1. Firma respectiva poate sa mi-l ia printr-o hotarare judecatoreasca, asta in cazul in care nu ma inteleg cu ei la o suma de bani?
2. Cum e mai convenabil sa-l cumpar pe persoana juridica sau fizica?
3. Cat ar dura un asemenea proces, aproximativ?
in mod cert ceea ce vreti dvs. sa faceti este o inregistrare cu rea credinta care se poate sanctiona:
-cu transferul domeniului catre titularul de drept al brandului printr-o procedura de rezolvare alternativa a disputelor initiata la OMPI; sau/si
-cu o actiune in concurenta neloiala si/sau contrafacere initiata la instantele romane, fie pe taram civil delictual fie pe penal.
Va sfatuiesc sa nu procedati la o astfel de inregistrare deoarece consecintele pot fi negative. Nu sunteti primul care s-a gandit la un astfel de castig ilegal.
Domeniile .ro nu se pot vinde pur si simplu . Ele se inchiriaza . Vedeti regulamentul Transferul Dreptului de Folosinţă al unui Domeniu .ro la RoTLD .
O persoana poate renunta si cealalta poate so cumpere din nou achitand pretul total.
Daca vrei sa faci ce ai zis prima data inregistreaza numele de brand pe tine si dupa numele de domeniu aferent. Is mai multe avantaje pe firma.
Eu nu stiu sa existe "inregistrare cu rea credinta" din moment ce nu este obligatoriu inregistrarea domenilor. Se merge pe primul venit primul servit. Companiile straine nu au decat sa puna un.ro dupa .com sau sa faca un subdomeniu ro.numele.com.
poate m-am exprimat gresit si nu m-am facut inteles. dreptul de folosire a domeniilor ro se acorda nelimitat. folosirea unui domeniu alcatuit dintr-o marca inregistrata, in scopul transferului oneros catre o alta persoana, reprezinta in mod cert rea credinta si poate cadea sub incidenta legii civile (art 36 L 84/1998 daca este vorba de o marca nationala, art 9 regulamentul 207/2009 daca este vorba de o marca comunitara) sau sub legea penala (art 90 din L 84/1998 sau art 5 din L 11/1991).
intr-adevar se merge pe primul venit primul servit dar cel care este "servit" in acest sens trebuie sa respecte drepturile de proprietate industriala ale tertilor care genereaza efecte juridice inclusiv asupra domeniilor internet fie ca sunt ro, com, eu.
OMPI are o gramada de cauze privind transferul domeniilor .ro catre titularii de drept ai marcilor inregistrate, domenii ce au fost inregistrate de catre terti in scopul obtinerii unor foloase materiale de la titularii marcilor.
Mai mult, la Tribunalul Bucuresti au fost o multitudine de cauze privind actiunea in contrafacere care privesc "inregistrarea" unor astfel de domenii ce incalcau dreptul la marca.
Multumesc de raspunsurile primite, dar tot nu sunt complect convins. Eu am luat domeniul .ro al unui brand, sa zicem PUMA. Cei de la puma cand doresc sa-l cumpere, dar vad ca este achizitionat deja de o persoana juridica sau fizica. Din punct de vedere al marketingului si al imaginii ei nu si-ar permite sa intre pe piata din Romania si sa nu detina domeniul web puma.ro . Asa ca de aici vad doua posibilitati: 1-se inteleg cu persoana care detine domeniul in momentul de fata, din pct de vedere material sau 2-dau in judecata persoana care detine acest domeniu sa zicem ilegal, pentru recuperarea lui, dar dupa cum stim un proces in instanta poate dura 2-3 ani pe care cei de la PUMA nu isi permit sa piarda acest timp si se revine la solutia 1 mentionata mai sus.
-domeniul poate fi recuperat de puma imediat printr-o procedura arbitrara la OMPI.
-se poate cu probabilitate minima si posibilitatea 2 ca Puma sa nu vrea sa intre intr-un proces national, dar aici este riscant ptr dvs. In cazul cel mai probabil intentarii procesului civil, puteti fi pasibil de plata cheltuielilor de judecata si a daunelor pricinuite (ca sa nu mai vorbesc de latura penala).
-au fost multi inaintea dvs. care au procedat asa si au pierdut (nu sunteti primul care a "inventat roata").