Buna ziua,
marca confera titularului ei un drept exclusiv de utilizare pentru produse/servicii pentru care a fost desemnata.
firma (numele comercial) conf legii 26/1991reprezinta denumirea sub care un comerciant isi exercita comertul si sub care semneaza.
intr.1. exista 2 aspecte:
a) nume comercial (nc) inregistrat anterior marcii.
-dvs. puteti depune o actiune impotriva titularului nc in baza art. 35 din legea marcilor(84/1998), dar mai intai de toate trebuie verificat domeniul de activitate al firmei. daca exista o legatura intre domeniu de activitate al firmei si produsele/serviciile desemnate de marca, atunci ar exista pericolul ca titularul numelui comercial sa se apere in actiunea dvs. printr-o reconventionala cerand anularea marcii pe motivul ca numele comercial este anterior inregistrat conf. art 48(e) din legea marcilor (84/1998).
art. 48(e): Orice persoana interesata poate cere Tribunalului Municipiului Bucuresti anularea inregistrarii marcii daca inregistrarea marcii aduce atingere unor drepturi anterior dobandite cu privire la o indicatie geografica protejata, un desen sau model industrial protejat sau alt drept de proprietate industriala protejat ori cu privire la un drept de autor
.
totusi aceasta actiune de anulare a marcii se poate depune intr-un interval de 5 ani de zile de la data inregistrarii marcii.
-daca cei 5 ani au trecut si exista o similaritate intre domeniul de activitate al firmei si produsele/serviciile desemnate de marca dvs., asa cum am precizat anterior, in baza art. 35 din legea marcilor dvs. puteti cere instantei interzicerea folosirii nc (ce este identic cu marca) pentru produsele/serviciile similare cu cele desemnate de marca. in acest caz, este foarte putin probabil ca instanta sa dispuna schimbarea nc prin inlaturarea cuvantului identic cu marca.
b)nc inregistrat posterior marcii
daca serviciile/produsele desemnate de marca dvs sunt similare/sau legatura cu domeniul de activitate al firmei, atunci in baza aceluiasi art. 35 din legea marcilor puteti cere interzicerea utilizarii nc pentru servicii produse similare cu cele desemnate de marca dvs, cat si obligarea titularului firmei sa-si schimbe numele comercial prin eliminarea cuvantului(semnului) care este similar marcii.
cele de mai sus au fost declarate neconsiderand ipoteza in care marca/nc sunt notorii.
intr. 2
notificarea dvs. nu anuleaza dreptul de folosire al titularului domeniului.
trebuie vazut mai intai daca domeniul e activ si ce se hosteste pe acel domeniu (daca are o legatura cu produsele si serviciile desemnate de marca dvs).
transferul domeniului catre titularul marcii se face in urma unei proceduri de arbitraj (la OMPI in cele mai multe cazuri) sau se obtine in instata in Romania. cel mai simplu ar fi depunerea unei cerei de arbitraj la OMPI (Organizatia mondiala a proprietatii intelectuale de la Geneva). In cazul in care OMPI emite decizia de transfer a domeniului(atesta ca dreptul la marca a fost incalcat), ICI(institutul de cercetari informatice) va transfera imediat domeniul catre dvs. Aceasta procedura costa cam 1500 E, bani pe care dvs. nu-i puteti recupera prin hotararea OMPI. Pentru recuperarea cheltuielilor trebuie sa mergeti cu hotararea OMPI in instanta din Romania. Avantajul acestei proceduri de arbitraj- rapiditate (aproximativ o luna primiti decizia), depunere online, nu este necesara deplasarea partilor la fata locului, arbitrii judeca incalcarea dreptului dupa o procedura foarte simpla ce nu implica amanari, depunere de dovezi suplimentare, martori, etc.
evident cea mai dorita modalitate este obtinerea transferului de comun acord cu titularul domeniului. inainte de orice actiune pe care vreti sa o luati, va sfatuiesc sa-i faceti o notificare titularului domeniului. in acest caz este de preferat sa consultati un avocat(nu orice avocat ci numai unul specializat in proprietate intelectuala) pentru a avea parte de o avizare profesionala.
intr. 3
raspunsul este nu. RECOM nu verifica disponibilitatea nc ca marca ci verifica disponibilitatea nc conf legii 26/91 a registrului comertului (verifica disponibilitatea denumirii ca nc, actele de constituire, declaratiile actionarilor , etc). legea 26 nu are prevederi pentru blocarea unui nc pe motivul conflictului cu un alt drept de proprietate industriala anterior.
intr. 4
trebuie vazut daca intr-adevar exista o incalcare a dreptului dvs. la marca. aici sunt multe necunoscute ce trebuie clarificate (daca exista alte marci similare/identice nationale, comunitare, internationale pentru produse/servicii similare, care se bucura de protectie in Romania)
intr. 5
marcile pot fi:
-nationale (ex depuse la OSIM) si in acest caz au protectie numai in tara de depunere;
-internationale (marci ce se bazeaza pe o marca nationala depusa intr-o anumita tara si ptr. care se face o cerere internationala la OMPI desemnandu-se statele in care se doreste a se obtine protectie); cele internationale cu desemnare Romania, au efect si in Romania;
-comunitare (se depun direct la OHIM- Oficiul ptr armonizarea pietei interne de la Alicante- Spania) si in acest caz au efect in toate tarile membre EU.
astfel poate exista o marca comunitara sau internationala cu desemnare romania, identica sau similara cu marca dvs, si sa fi scapat examinatorilor OSIM atunci cand dvs. ati depus marca. in acest caz titularul acestor marci are un drept legitim ca si dvs. conflictul se transeaza in instanta.
daca este o marca national ce are protectie numai intr-o anumita tara iar ea apare pe piata in Romania, atunci este o incalcare a drept. dvs la marca. trebuie vazut care este cazul concret.
Dati-mi mai multe informatii despre caz.
cred ca am putut sa va ajut sa va faceti o oarecare idee. ptr. orice actiune ce vreti sa o intreprindeti, consultati un avocat specializat in proprietate intelectuala