Am urmatoarea speta. Am inregistrat la OSIM cuvantul sa zicem "marcamea" acum 2 zile. Dorind sa imi fac si un site pe internet am constatat ca domeniu marcamea.ro era deja inregistrat cu mult timp in urma(pe respectivul domeniu functioneaza un site destul de accesat in Romania) . Intrebarea care se impune este urmatoarea: Am vreo sansa sa recuperez domeniul marcamea. ro in instanta daca nu ajung la o intelegere amiabila cu proprietarul domeniului. Va multumesc.
s-ar putea ca titularul domeniului sa aiba numele de domeniu inregistrat ca marca cu efect in Romania (poate sa fie o marca nationala, internationala cu desemnare romania sau comunitara).
Astfel inainte de toate, trebuie verificat daca numele de domeniu a fost depus la inregistrare ca marca.
Daca nu este marca inregistrata si dvs obtineti inregistrarea in Romania, trebuie vazut daca serviciile oferite prin websiteul postat la respectivul domeniu, au sau nu o legatura cu produsele si serviciile desemnate de marca dvs. In cazul in care nu exista nicio legatura, sunt slabe sanse ca dvs. sa obtineti transferul domeniului printr-o decizie in arbitraj sau instanta. daca serviciile furnizate prin pagina de web sunt similare cu produsele si serviciile desemnate de marca dvs., atunci aveti sanse sa obtineti transferul prin arbitraj sau in instanta.
Daca numele de domeniu este marca inregistrata, transferul se poate obtine numai daca titularul domeniului consimte sa cedeze domeniul. Totodata exista pericolul ca in acest caz titularul sa va anuleze marca in instanta (in cazul in care marca dvs este inregistrata) sau sa depuna o opozitie in termen de 2 luni de la publicarea cererii de inregistrare.
In al doile rand este posibil ca numele de domeniu respectiv sa fie numele comercial (firma) al unei companii (romane sau straine) care poate fi chiar holderul domeniului respectiv. Trebuie vazut si acest lucru pentru ca daca este un nume comercial inregistrat anterior, sunt slabe sanse sa luati acel domeniu. Si numele comercial este un obiect de proprietate industriala conform Conventiei de la Paris, iar in conformitate cu legea registrului comertului, numele comercial (firma) este numele sub care un comerciant isi exercita activitatea si sub care semneaza, iar ca si marca, acesta confera un drept exclusiv de folosire titularului sau.
Concluzionand, inainte de a intreprinde un demers (contactare titular domeniu, etc), trebuie:
-sa faceti o cercetare sa vedeti daca numele de domeniu respectiv este depus la inregistrare ca marca, iar in caz afirmativ, sa vedeti care sunt serviciile si produsele desemnate;
-sa vedeti daca acel nume de domeniu este un nume comercial
In functie de rezultatul acestei cercetari, va voi spune cum trebuie sa procedati mai departe.