Buna ziua, am si eu cateva intrebari cu privire la dreptul de alocatie copii in ItaliaȘ
1) Care sunt pasii si ce acte trebuie facute pentru a obtine alocatie pentru copil in Italia, daca parintele lucreaza in Italia, iar copilul locuieste in Romania?
2) Alocatia se poate acorda si pentru o perioada anterioara ? care este aceasta perioada maxima?
3) Unde se depun actele necesare? In Italia sau in Romania ? la care institutii ale statului?
Incerc sa ma lamuresc in aceasta privinta deoarece o cunostinta a mea a mers la mai multe institutii ale statului in Italia si nu i-au dat niciun raspuns concret.
Care din alocatii o doriti?
In momentul de fata avem:
1. Alocatia de stat pentru copii Legea 61 /1993 pentru copii pna la 2 ani este in valoare de 200 lei, pentru copii cu varsta intre 2-18 ani este in valoare de 42 lei.
2. Alocatia pentru sustinere familiei Legea 277/ 2010 care are ca drept scop completarea veniturilor familiilor în vederea asigurarii unor conditii mai bune pentru cresterea, îngrijirea si educarea copiilor, precum si stimularea frecventarii de catre copiii de vârsta scolara, aflati în îngrijirea familiilor cu venituri reduse, a cursurilor unei forme de învatamânt, organizate potrivit legii. Aceasta alocatie se acorda in functie de venitul net pe cap de membru de familie si in functie de numarul membrilor de familie.
Intr-o oarecare logica alocatia se obtine de la statul pe apartenenta (Romania), nu putem "suge" de la 2 oi.
Alocatia se poate plati pentru cel mult 12 luni din urma, in cazul in care nu ati depus dosarul la nasterea copilului.
Documentele se depun la Agentia de plati si inspectie sociala