avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere succesiune

buna ziua!
am niste nelamuriri in ceea ce priveste dezbaterea unei succesiuni.Eu si matusa mea suntem singurii mostenitori ai bunicilor mei.(prima oara a murit bunicul,apoi tata si bunica fiind ultima).Imobilul bunicilor a fost bun comun,fiind trecuti amandoi in actul de vanzare cumparare.Matusa mea(fiica bunicilor) doreste sa facem succesiunea, dar eu stiu ca acest imobil se va imparti juma-juma , insa nu inteleg cum se va imparti acest imobil,pentru ca are 3camere,baie,bucatarie.Pe actul de mostenitor va scrie cat ii revine fiecaruia ca teren si constructie?Va intreb acest lucru pentru ca ea ar vrea sa vanda partea ei, iar eu, nu.Poate ea sa vanda daca eu nu doresc, poate sa ma dea in judecata pentru ca nu vreau sa-mi vand partea?
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 15:24, 15 Februarie 2012
In certificatul de mostenitor sunt trecute doar cotele de 1/2 pt fiecare dintre dvs. Trebuie sa faceti partajul pentru ca fara partaj aveti doar dreptul la o cota ideala in devalmasie, nu determinata fizic. In urma partajului pe cale amiabila sau in instanta se va atribui imobilul unui mostenitor celalalalt primind sulta. Sau puteti fi de acord amandoua si fara partaj sa vindeti impreuna imobilul si sa impartiti banii rezultati din vanzare.
La notar vi se stabileste calitatea de mostenitor , masa succesorala ramasa de pe urma defucntilor si cotele fiecaruia asuora bunurilor.Ca sa iesiti din indiviziune va adresati instantei de judecata. In acesta situatie se va face o expertiza , se va evalua imobilul iar dvs daca doriti sa ramaneti cu imobilul optati pentru atribuirea lui in natura.Veti fi obligat sa-i platiti matusii sulta corespunzatoare stabilita de expert.
Puteti insa daca va intelegeti sa recurgeti si la procedura medierii, este mai putin costisitroare.
pe langa partajul judiciar si cel incheiat prin mediator mai exista si partajul voluntar, incheiat la notar.
va multumesc pentru raspunsuri , dar as mai avea o intrebare
au trecut cele 6 luni de la moartea bunicii, eu am acceptat in mod expres succesiunea la notar,am platit impozitul imobilului pe numele meu,m-am dus la administratia financiara si am declarat ca bunica e moarta, ea fiind scutita de impozit, iar doamna de acolo m-a pus sa fac o cerere prin care eu am fost trecuta ca platitor de impozit la imobilul respectiv; iar matusa mea nu a acceptat in mod expres succesiunea. Ea poate fi decazuta din drepturile de succesor?Mentionez ca ea sta in acest imobil si-si plateste facturile de lumina,gaz,etc.
MULTUMESC.
Daca plateste aceste facturi pentru intreg imobilul locuind in el este considerata acceptanta tacit.

Alte discuții în legătură

Succesiune oli-m oli-m Bunicul si bunica au un apartament unde sunt proprietari jumi-juma. Bunicul a decedat. Au 2 copii: un baiat decedat, tatal meu si o fiica. Deci in rol suntem ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu bucluc radu.gurita radu.gurita Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)
Împărțire bunuri MirelaIonela MirelaIonela Bunicul meu pe al cărui nume este actul de proprietate este decedat, la fel si sotia, el avea 2 copii : tatăl meu (decedat) si inca o fata. Si eu mai am o ... (vezi toată discuția)