avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cu bucluc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cu bucluc

Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa bunicu,intre mama ,bunica si fratele mamei mele;bunicul meu decedat in 1984. Intre timp a decedat bunica in 02 MARTIE 1998.Dupa decesul bunicii mele,dar si inainte de aceasta eu am avut domiciliul tot in acea locatie...de vreo 35ani in prezent. Problema ar fi alta:a decedat unchiul meu anul trecut cam prin luna August nu a anuntat pe nimeni din familie, iar acum draga lui sotie vrea mostenire. Din 1998 si pana in prezent eu am investit foarte multi bani si munca pt a consolida si moderniza cat de cit o casa construita in 1956 din paianta,iar unchiul meu nici macar o data nu a trecut pe la cimitir cu o lumanare dar sa bata un cui la casa.Mormantarea bunicii am sustinut-o cu propriile fonduri,ajutat am fost doar de sora mea,unchiul luind pana si aj de deces de la primarie si dus a fost pana in 2001 cand am facut certificatul de mostenitor si iar nu l-am mai vazut acum chiar deloc.Dati-mi si mie un sfat ce pot sa fac sa scap de ,,Marea Mostenitoare,, Am uitat sa va spun ca au evaluat casa la suma de 52 000 000 Lei vechi dar nu am cu cine sa ma inteleg sa-i despagubesc ca ei vor sa vanda VA MULTUMESC! Din punct de vedere legal ce as putea face sa-i inlatur chiar daca-i despagubesc la valoarea de atunci. M-au amenintat ca o sa am probleme cu ei,daca nu accept ce vor ei.
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
radu.gurita, utilizator
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:43, 3 Iunie 2010
Daca sotia supravietuitoare a unchiului dv. doreste sa vanda partea sotului predecedat sa o vanda dv., pentru ca un strain nu are ce face cu o cota ideala dintr-un imobil. Daca nu, singura solutie este un partaj judiciar in fata instantei.
Daca imobilul nu este comod partajabil in natura, atunci este necesara o expertiza de evaluare a acestuia raportata la data la care unchiul a devenit coproprietar, atribuirea imobilului, sa solicitati instantei atribuirea imobilului catre dv. si mama dv. pe motivul ca aveti o cota mai mare din imobil si, pe deasupra, dv. ati mai facut si investitii la acel bun, investitii care nu intra in masa succesorala a unchiului.
Va recomand sa angajati un avocat care sa incerce o solutionare pe cale amiabila a situatiei cu matusa dv., respectiv sa stabiliti o suma reala pentru sulta datorata si sa incheiati o tranzactie in care sa stabiliti data pana la care sa o achitati. In cazul in care nu exista intelegere, singura solutie este o actiune de partaj judiciar in care parti sunt coproprietarii, respectiv dv., mama si matusa. Actiunea se timbreaza la valoarea bunului. ;)
Inteleg ca unchiul avea o cota parte din casa in urma mostenirii dupa tatal sau. Acea cota va fi mostenita de sotia supravietuitoare si copiii unchiului. Nu aveti cum sa va opuneti.

In schimb, puteti invoca neacceptarea succesiunii dupa mama de catre unchiul dumneavoastra. Faptul ca a ridicat ajutorul de inmormantare nu echivaleaza cu acceptarea tacita a succesiunii, ajutorul respectiv nefacand parte din activul succesoral.

Oricum, solutia va fi partajul. Incercati sa-i despagubiti pe ceilalti mostenitori. Invocati si investitiile facute in imobil. Daca nu cadeti de acord, ramane solutia unui partaj judiciar.

Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
themis, utilizator
Sfatul meu s-ar rezuma la ideea de a introduce o actiune pe temiul imbogatirii fara justa cauza (de in rem verso) acestui mostenitor, pentru imbunatatirile aduse casei, de catre dvs. Puteti cere apoi conexarea pricinilor,daca acelasi mostenitor cere iesirea din indiviziune si poate aveti chiar norocul ca, in urma exeprtizelor, imbunatatirile aduse de dvs. bunului sa fie chiar mai mari ca valoare decat valoarea cotei indivize ce i se cuvine acestui mostenitor.
Incercati. Puteti sa ma contactati si pe mail personal.
matusa dvs., fiind sotia unchiului dvs. la data decesului acestuia, are calitatea de mostenitor. In cazul in care dvs. sau alte rude nu ati acceptat succesiunea dupa unchi, aceasta este unica mostenitoare a acestuia.
Avand in vedere aceste aspecte, puteti promova o actiune prin care sa solicitati partajul, sa solicitati atribuirea imobilului catre dvs. cu obligarea la plata unei sulte catre matusa corespunzator cu cota acesteia de proprietate. De asemenea, valoarea investitiilor efectuate la imobilul respectiv se vor avea in vedere la determinarea cuantumului sultei. Multa bafta!
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
INASEL ALIN - Cabinet de Avocat, Avocat
Nu se poate invoca neacceptarea succesiunii bunicii de catre unchi atata timp cat exista act de succesiune, probabil certificat de mostenitor dupa bunicul in favoarea mamei, unchiului si bunicii.
Poate invoca insa exceptia prescriptiei dreptului de optiune succesorala a sotiei supravietuitoare a unchiului, in numele unchiului, pentru mostenirea lasata de bunica, decedata in 1998.
Dar, matusa are dreptul de a obtine o sulta pentru partea unchiului pe care o are intabulata in cf, pe baza CM, dupa bunicul. Aceasta nu mai poate fi contestata si, in caz de neintelegere, ramane doar solutia partajului judiciar. ;)

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune colaterali privilegiati Succesiune Succesiune Buna ziua Matusa sotului meu a decedat in 2008, avand ca mostenitori sotul supravietuitor, 2 surori si 4 nepoti(printre care su sotul meu) de la un ... (vezi toată discuția)
Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire efuionut efuionut Situatia sta in felul urmator, Bunicii din partea tatalui meu, mama si tatal meu au decedat si tatal meu mai are o sora. Din totdeauna tatal meu si mama mea ... (vezi toată discuția)