avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cu bucluc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cu bucluc

Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa bunicu,intre mama ,bunica si fratele mamei mele;bunicul meu decedat in 1984. Intre timp a decedat bunica in 02 MARTIE 1998.Dupa decesul bunicii mele,dar si inainte de aceasta eu am avut domiciliul tot in acea locatie...de vreo 35ani in prezent. Problema ar fi alta:a decedat unchiul meu anul trecut cam prin luna August nu a anuntat pe nimeni din familie, iar acum draga lui sotie vrea mostenire. Din 1998 si pana in prezent eu am investit foarte multi bani si munca pt a consolida si moderniza cat de cit o casa construita in 1956 din paianta,iar unchiul meu nici macar o data nu a trecut pe la cimitir cu o lumanare dar sa bata un cui la casa.Mormantarea bunicii am sustinut-o cu propriile fonduri,ajutat am fost doar de sora mea,unchiul luind pana si aj de deces de la primarie si dus a fost pana in 2001 cand am facut certificatul de mostenitor si iar nu l-am mai vazut acum chiar deloc.Dati-mi si mie un sfat ce pot sa fac sa scap de ,,Marea Mostenitoare,, Am uitat sa va spun ca au evaluat casa la suma de 52 000 000 Lei vechi dar nu am cu cine sa ma inteleg sa-i despagubesc ca ei vor sa vanda VA MULTUMESC! Din punct de vedere legal ce as putea face sa-i inlatur chiar daca-i despagubesc la valoarea de atunci. M-au amenintat ca o sa am probleme cu ei,daca nu accept ce vor ei.
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
radu.gurita, utilizator
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:43, 3 Iunie 2010
Da, am sesizat nuanta, dar aceeasi nuanta am reliefat-o si eu. Matusa putea veni la mostenirea bunicii in numele sotului ei, decedat, astfel ca daca mostenirea dupa bunica nu a fost dezbatuta (asa cum am inteles initial, desi ulterior user-ul a spus ca acum este proprietar el, sora si unchiul pe averea initiala a bunicilor), iar matusa ar fi invocat un drept al sotului sau de mostenire dupa bunica, user-ul putea invoca exceptia prescriptiei dreptului de optiune succesorala.
Matusa nu putea avea un drept de mostenire dupa bunica pentru ca nu erau rude, astfel ca aceasta nu putea veni in nume propriu la mostenire ci in numele celui care ar fi fost indreptatit la mostenire, sotul sau decedat. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune colaterali privilegiati Succesiune Succesiune Buna ziua Matusa sotului meu a decedat in 2008, avand ca mostenitori sotul supravietuitor, 2 surori si 4 nepoti(printre care su sotul meu) de la un ... (vezi toată discuția)
Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire efuionut efuionut Situatia sta in felul urmator, Bunicii din partea tatalui meu, mama si tatal meu au decedat si tatal meu mai are o sora. Din totdeauna tatal meu si mama mea ... (vezi toată discuția)