avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cu bucluc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cu bucluc

Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa bunicu,intre mama ,bunica si fratele mamei mele;bunicul meu decedat in 1984. Intre timp a decedat bunica in 02 MARTIE 1998.Dupa decesul bunicii mele,dar si inainte de aceasta eu am avut domiciliul tot in acea locatie...de vreo 35ani in prezent. Problema ar fi alta:a decedat unchiul meu anul trecut cam prin luna August nu a anuntat pe nimeni din familie, iar acum draga lui sotie vrea mostenire. Din 1998 si pana in prezent eu am investit foarte multi bani si munca pt a consolida si moderniza cat de cit o casa construita in 1956 din paianta,iar unchiul meu nici macar o data nu a trecut pe la cimitir cu o lumanare dar sa bata un cui la casa.Mormantarea bunicii am sustinut-o cu propriile fonduri,ajutat am fost doar de sora mea,unchiul luind pana si aj de deces de la primarie si dus a fost pana in 2001 cand am facut certificatul de mostenitor si iar nu l-am mai vazut acum chiar deloc.Dati-mi si mie un sfat ce pot sa fac sa scap de ,,Marea Mostenitoare,, Am uitat sa va spun ca au evaluat casa la suma de 52 000 000 Lei vechi dar nu am cu cine sa ma inteleg sa-i despagubesc ca ei vor sa vanda VA MULTUMESC! Din punct de vedere legal ce as putea face sa-i inlatur chiar daca-i despagubesc la valoarea de atunci. M-au amenintat ca o sa am probleme cu ei,daca nu accept ce vor ei.
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
radu.gurita, utilizator
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:43, 3 Iunie 2010
cora2006 a scris:

Nu se poate invoca neacceptarea succesiunii bunicii de catre unchi atata timp cat exista act de succesiune, probabil certificat de mostenitor dupa bunicul in favoarea mamei, unchiului si bunicii.
Poate invoca insa exceptia prescriptiei dreptului de optiune succesorala a sotiei supravietuitoare a unchiului, in numele unchiului, pentru mostenirea lasata de bunica, decedata in 1998.
Dar, matusa are dreptul de a obtine o sulta pentru partea unchiului pe care o are intabulata in cf, pe baza CM, dupa bunicul. Aceasta nu mai poate fi contestata si, in caz de neintelegere, ramane doar solutia partajului judiciar. ;)


:)

Actul de succesiune dupa bunicul nu prea are a face cu acceptarea succesiunii dupa bunica. Sunt doua succesiuni distincte. Una dezbatuta (acceptata de unchi, cea dupa tatal sau) si una deschisa la decesul bunicii, despre care nu stim daca a fost acceptata sau nu de catre fiul acesteia.

PS Si nu dreptul de optiune al sotiei unchiului s-a implinit, ci insusi dreptul de optiune al unchiului, avand in vedere faptul ca unchiul nu a decedat in termenul de 6 luni de la decesul mamei sale astfel incat dreptul lui de optiune sa poata fi exercitat de catre mostenitorii lui, ci a decedat dupa implinirea acelui termen.





Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
themis, utilizator
Unchiul meu avea cota indiviza de2/4 parti, iar eu si cu sora mea de1/4 parti fiecare lupta cu ei este cam inegala imi trebuie un AS in maneca pentru a-i infrunta
radu.gurita a scris:

Unchiul meu avea cota indiviza de2/4 parti, iar eu si cu sora mea de1/4 parti fiecare lupta cu ei este cam inegala imi trebuie un AS in maneca pentru a-i infrunta


Pai atunci bunica ce mai avea?

Inseamna ca imobilul (sau cota parte din el) nu intra in masa succesorala dupa bunica.

Aveti un atu: faptul ca locuiti in imobil. Solicitati instantei sa va fie atribuit. Asta daca aveti bani sa platiti sulta datorata mostenitorilor unchiului.

Nu se poate invoca neacceptarea succesiunii bunicului de catre unchi atata timp cat exista act de succesiune, probabil certificat de mostenitor dupa bunicul in favoarea mamei, unchiului si bunicii.
Poate invoca insa exceptia prescriptiei dreptului de optiune succesorala a sotiei supravietuitoare a unchiului, in numele unchiului (adica nu matusa ar fi avut un drept de succesiune, ci unchiul dupa mama sa), pentru mostenirea lasata de bunica, decedata in 1998.
Dar, matusa are dreptul de a obtine o sulta pentru partea unchiului pe care o are intabulata in cf, pe baza CM, dupa bunicul. Aceasta nu mai poate fi contestata si, in caz de neintelegere, ramane doar solutia partajului judiciar.
Astfel, colegul Themis, acelasi lucru l-am afirmat si eu chiar daca poate nu m-am facut inteleasa in mesajul de la 15:23.
Daca unchiul are 1/2 parte din imobil, iar cealalta cota de 1/2 parte o au user-ul si sora (anterior spunea ca mostenitori erau bunica, unchiul, mama lui!).., s-a facut dezbaterea mostenirii dupa bunica? ;)
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
Corina Capotã, Avocat
Iar eu spuneam ca matusa nu avea un drept de optiune supus prescriptiei atata vreme cat dreptul de a accepta succesiunea dupa bunica s-a prescris impotriva unchiului insusi, cu mult inainte de decesul sau. Nemaiputand exercita dreptul de optiune al sotului, nu mai putem afirma ca dreptul de optiune al sotiei s-a prescris. El nici nu mai exista la acea data. Doar o chestiune de nuanta.

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune colaterali privilegiati Succesiune Succesiune Buna ziua Matusa sotului meu a decedat in 2008, avand ca mostenitori sotul supravietuitor, 2 surori si 4 nepoti(printre care su sotul meu) de la un ... (vezi toată discuția)
Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire efuionut efuionut Situatia sta in felul urmator, Bunicii din partea tatalui meu, mama si tatal meu au decedat si tatal meu mai are o sora. Din totdeauna tatal meu si mama mea ... (vezi toată discuția)