avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune colaterali privilegiati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune colaterali privilegiati

Buna ziua

Matusa sotului meu a decedat in 2008, avand ca mostenitori sotul supravietuitor, 2 surori si 4 nepoti(printre care su sotul meu) de la un frate predecedat, mostenitori care nu au facut certificatul de mostenitor pana acum.
Anul trecut a decedat si unchiul sotului (sotul supravietuitor de mai sus) avand ca mostentori 3 frati si 4 nepoti de la o sora predecata.
Este vorba de mai multe imobile , mostenitorii matusii nu se inteleg cu mostenitorii unchiului din pacate si as vrea sa ma sfatuiti si pe mine cum poate fi dezbatuta succesiunea in acest caz, si cam care sunt taxele implicate (estimativ). Mostenitorii matusii (exceptandu-l pe sot care a decedat intre timp) se mai pot adresa notarului pt dezbatere succesiune sau numai prin instanta?

Multumesc mult pentru sfaturi,


Cel mai recent răspuns: Succesiune , utilizator 17:33, 11 Ianuarie 2010
buna ziua!
taxele vi le poate comunica doar un notar asta in cazul in care va veti intelege!
ceea ce va pot spune este ca dvs dupa succesiunea matusii este posibil sa platiti impozit catre stat de 1% din val masei succesorale daca nu o finalizati in termen de 2 ani de la data decesului acesteia! (an deces 2008 dezabateti in 2010 nu stiu luna decesului).
art 77 din legea 36/1995 "În succesiunile care privesc bunurile comune ale autorului succesiunii şi ale soţului supravieţuitor, cotele de contribuţie ale acestora la dobândirea bunurilor se stabilesc prin acordul moştenitorilor".
daca va intelegeti cu mostenitorii unchiului cu privier la cota, da mai puteti dezbate pe cale notariala.
cazul fericit este sa va intelegeti asupra bunurilor care revin fiecaruia conform cotelor legale, in caz contrar, bunuri sint impartite pe cale judecatoreasca.taxele de timbru si onorariul notarului sint stabilite in functie de valoarea masei succesorale.
~ Conținut șters la cerere ~
Din pacate mostenitorii matusii nu se inteleg cu mostenitorii unchiului, iar mostenitorii matusii decedate din 2008 nu au facut succesiunea in termenul de 6 luni.
Mai au dreptul sa ceara macar in instanta dezbaterea succesiunii si eventual un partaj?

dezbaterea succesorala este imprescriptibila. in termenul de 6 luni de la decesul defunctului trebuia facuta acceptarea succesiunii la notariat.
trebuie sa va adresati unui notariat din raza ultimului domiciliu al defunctului si dati declaratie , de acceptare a succesiunii .
daca nu exista posibilitatea dezbaterii succesorale la notariat pe cale amiabila, va trebui sa va adresati instantei de judecata .

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters238389 ContSters238389 Buna ziua, am o intrebare. Unchiul meu a decedat acum 24 ani, iar mama mea a decedat la trei luni dupa unchi, in casa raminind sotia lui ei neavind copii. ... (vezi toată discuția)
Sunt fiica sorei unchiului meu decedat in 2019. nu a avut copii ... Lylyca Lylyca Sunt fiica sorei unchiului meu decedat in 2019. Nu a avut copii iar sotia lui a decedat in 2020. In aceasta situatie cine mosteneste bunurile dobandite de ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune orsaia2006 orsaia2006 Buna ziua,am si eu o intrebare ,daca ma puteti ajuta ....am un frate care a decedat acum 7 ani ,iar sotia nu a deschis succesiune ,acum 1 luna a decedat si ... (vezi toată discuția)