avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua, am o intrebare. Unchiul meu a decedat acum 24 ani, iar mama mea a decedat la trei luni dupa unchi, in casa raminind sotia lui ei neavind copii. Succesiunea nu s-a dezbatut. Nici mamma nici eu nici sotia lui nu am fost chemate la notar pentru dezbaterea succesiunii si nici nu am renuntat la mostenire.
Acum 2 ani a decedat si sotia unchiului iar eu am dat la notar o declaratie de acceptare a succesiunii dupa unchiul meu. Sotia unchiului a avut nepoti dar nici unul din ei nu a intreprins nimic pentru dezbaterea mostenirii dupa matusa lor. M-ar interesa sa aflu daca as mai avea o sansa sa obtin mostenirea dupa unchiul meu. M-as bucura daca m-ar ajuta cineva cu un sfat cum sa procedez. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gavril , Consultant credite si finantari 16:59, 4 Octombrie 2013
E posibil sa va inlature de la mostenire.
Depinde foarte mult si ce va face partea adversa.
Depinde de mai multe aspecte relativ la existenta dreptului in prezent.
Ar fi bine sa consultati avocat mai inainte de a face vreun demers juridic.
Avand in vedere ca defunctul nu a avut copii, mama dvs. in calitate de colateral privilegiat avea dreptul la jumatate din masa succesorala ramasa in urma defunctului, fratele sau. Cealalalta jumatate, ii revine sotiei supravietuitoare. Dvs., prin reprezentare veti culege acea cota care ii revenea de drept mamei dvs. (jumatate din masa succesorala existenta la data decesului unchiului dvs.).

Ca un exemplu edificator: presupunem ca cei doi soti, unchiul si sotia acestuia, detineau in proprietate o casa (bun comun celor doi). La moartea unchiului, jumatatea lui se imparte in mod egal intre sotia supravietuitoare si mama dvs., in calitate de colateral privilegiat
Sotia supravietuitoare devine astfel proprietara pe 3/4 din casa si mama dvs. pe 1/4 din casa.
La decesul sotiei unchiului, dvs.nu pierdeti nimic, ramaneti cu acea cota de 1/4 reprezentand pe mama dvs., iar cota de 3/4 se imparte intre nepotii sotiei unchiului.

Depinde acum de situatia de la momentul decesului unchiului dvs. Ce bunuri au ramas, daca erau comune sau nu, etc.

Cu actele pe care le detineti, anexa 24 de la Primarie si informatii complete adresati-va unui notar si cereti deschiderea succesiunii. Va sti sa va indrume pentru obtinerea altor documente si va chema la succesiune si pe ceilalti mostenitori, care vin sa culeaga partea matusii lor. Daca va veti intelege amiabil, e bine, daca nu, trebuie sa apelati la instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta succesiune User4567 User4567 Buna ziua! Avem urmatoarea speta: Sotul matusii mele este decedat din 2010. Parintii acestuia sunt decedati, el mai avand un singur frate care la randul sau ... (vezi toată discuția)
Sunt fiica sorei unchiului meu decedat in 2019. nu a avut copii ... Lylyca Lylyca Sunt fiica sorei unchiului meu decedat in 2019. Nu a avut copii iar sotia lui a decedat in 2020. In aceasta situatie cine mosteneste bunurile dobandite de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire hotnog_ionut hotnog_ionut o matusa a mea a fost casatorita cu un cetatean. nu au avut copii. eu sunt nepot de gradul 1 a matusii. aceasta a avut pe rol 4 ha de teren arabil. matusa mea ... (vezi toată discuția)