avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere mostenire

o matusa a mea a fost casatorita cu un cetatean. nu au avut copii. eu sunt nepot de gradul 1 a matusii. aceasta a avut pe rol 4 ha de teren arabil. matusa mea a murit prima iar sotul ei a facut donatie acest pamant unui nepot de gradul 3 din partea lui. intrebarea este: pot sa intru in posesia pamantului in calitate de nepot? si in ce fel?
Cel mai recent răspuns: GGBogdan , utilizator 08:52, 18 Ianuarie 2013
La dezbaterea succesiunii dupa matusa dvs mostenitori sunt sotul impreuna cu frati sau surori ale matusii dvs. Dvs nu puteti intra in posesia pamantului de la ea intrucat nu sunteti mostenitor al ei.
Nici nepotul despre care vorbiti nu are dreptul la mostenire. Spuneti ca a primit donatie de la unchiul sau. Poate donatia fost facuta prin notariat in timpul vietii matusii .
Dupa decesul ei, unchiul , fara succesiune, nu putea vinde/dona legal nimic.
multumesc de raspuns. dar am o alta intrebare. daca nici sotul si nici fratii sau surorile ei nu traiesc, cine este urmatorul mostenitor?
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea chestiune:
Tatal meu a decedat pe data de 02.01.2013 , in urama cu cinci zile, 28.12.2012 a vandut un apartament prin programul prima casa. Apartamentul este dobandit din o casatorie anterioara cu mama mea inainte de 1995 in urma uinui partaj.In 1998 tatal meu s-a recasatorit cu sotia actuala cu care nu a dobandit nici un bun. In urma vanzarii apartamentului au rezultat o suma de bani care in mementul de fata este blocata de mine mastenitor alaturi de fratele meu singurii mostenitori. Intrebarea este: sotia actuala beneficiaza de ceva de pe urma apartamentului avand in vedere ca din anul 1995 pana in momentul vanzarii nu au contribuit cu nimic la imbunatatirea apartamentului.
P.S. Nu este vorba de tatal meu.
Eu sustin ca are dreptul si sotul mostenitor, dar unii avocati din jdetul VAslui sustin contrariul si inclusiv notarul care a eliberat certificatul de mostenitor.
In ce baza legala se acorda mostenire doar copiilor???
Inca o speta, la care eu sustin de asemenea, ca si sotul supravetuitor trebuie sa primeasca 1/4; tatal meu a mostenit 10 ha de pamant de la bunicul meu, eu la mostenire cat voi primi, in conditiile in care exista si un sot supravetuitor, la a 2- a casatorie.
Multumesc
hotnog_ionut a scris:

multumesc de raspuns. dar am o alta intrebare. daca nici sotul si nici fratii sau surorile ei nu traiesc, cine este urmatorul mostenitor?


Copiii fratilor sau surorilor decedati (adica nepoti de la acestia)...

Alte discuții în legătură

Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima ... larahau larahau Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima casa (inca activ) cu asigurare platita. Sunt casatorit de 6 ani fara copii. In caz de deces al ... (vezi toată discuția)
Pentru mostenire ContSters158452 ContSters158452 Au decedat niste unchi care la randul lor aveau 2 imobile si nu aveau copii.Eu din partea matuse-i sunt ruda de gradul 1 .Dupa decesul lor cele 2 imobile s-au ... (vezi toată discuția)
Fara mostenitori getvoi getvoi Buna ziua!Eu si sotul meu suntem casatoriti de 30 de ani si suntem coproprietarii unui apartament si nu avem copii.In cazul in care ar ramane unul singur in ... (vezi toată discuția)