avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fara mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fara mostenitori

Buna ziua!Eu si sotul meu suntem casatoriti de 30 de ani si suntem coproprietarii unui apartament si nu avem copii.In cazul in care ar ramane unul singur in viata ,as dori sa stiu daca mai are si altcineva drept de proprietate [exista frati si multi nepoti]si daca mai este nevoie sa facem acte de vanzare-cumparare unul,altuia,care ar fi primii pasi?Va multumesc anticipat pentru raspuns.Toate cele bune!
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:58, 7 August 2011
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vanzarea intre soti este interzisa.

In cazul decesului unuia dintre dvs daca cel decedat are frati acestia vin la mostenire impreuna cu celalalt sot.

Insa acestia nu sunt mostenitori rezervatari asa ca puteti lasa testamente unul in favoarea celuilalt pt cota dvs parte.
Ultima modificare: Duminică, 7 August 2011
ContSters141818, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand este de subliniat faptul ca vanzarea intre soti este interzisa.
Daca fiecare dintre dvs aveti alte rude in viata , altele de cat copiii, acelea vor veni la mostenire alaturi de sotul supravietuitor. Imobilul se imparte in doua, jumatate sotului supravietuitor, jumatate sotului decedat.
Partea sotului decedat se imparte astfel:

a) in concurs cu descendentii defunctului(copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă pana la infinit) , indiferent de gradul de rudenie cu defunctul si de numarul acestora, 1/4 din mostenire;
b) in concurs cu ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati ai defunctului, atunci cand vin impreuna la mostenire,indiferent de numarul acestora, 1/3 din mostenire;(parintii acestuia - numiti ascendenti privilegiati; precum si pe fratii/surorile defunctului si descendentii acestora - colateralii privilegiati. )
c) in concurs fie doar cu parintii defunctului sau unul dintre acestia, fie doar cu fratii sau surorile defunctului oridescendentii acestora, indiferent de numarul lor, 1/2 din mostenire;
d) in concurs cu ascendentii ordinari (mostenitorii din clasa a treia- bunici , strabunici)) sau cu colateralii ordinari (mostenitorii din clasa a patra- unchi, matusi, veri primari/,fratii si surorile bunicilor defunctului ), in ambele cazuri, indiferent de numarul acestora, 3/4 din mostenire;
e) in ipoteza in care nu exista mostenitori legali in nici una din cele patru clase si nu exista nici mostenitori testamentari,sotul supravietuitor va culege intreaga mostenire..

Daca sunt mostenitori, puteti sa va la lasati prin testament unul altuia averea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dvs v-ar reveni 1/4 din partea sotului. restul de 3/4 s-ar imparti intre fratii sotului dvs. vanzarea e interzisa intre soti. insa poate sa va faca act de donatie. desi donatia este un act revocabil puteti incerca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)
Pentru mostenire ContSters158452 ContSters158452 Au decedat niste unchi care la randul lor aveau 2 imobile si nu aveau copii.Eu din partea matuse-i sunt ruda de gradul 1 .Dupa decesul lor cele 2 imobile s-au ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor, situatie complicata sionroxana63 sionroxana63 Buna ziua. As vrea sami spuneti daca este legal sa se emita un certificat de mostenitor sotiei unui mostenitor decedat in cazul in care nu au copii. Avem un ... (vezi toată discuția)