avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional formare profesionala

Spuneti-mi va rog ce se poate intampla daca un angajat a semnat un asemenea act aditional, este nemultumit de locul de munca si pleaca inainte ca perioada sa fie finalizata.

Care sunt masurile ce se pot lua in instanta si repercusiunile asupra angajatului? Exista riscul sa fie executat silit pentru recupararea sumei?

Multumesc mult,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:00, 19 Septembrie 2012
Va restitui sumele pentru perioada ramasa pana la finalizarea perioadei convenite.
Ce scrie in actul aditional referitor la suportarea cheltuielilor ocazionate de formarea sa profesională in situatia in care salariatul are initiativa incetarii raportului de munca ?

art.198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

In situatia castigari litigiului, daca debitorul nu-si executa de bunavoie obligatiile stabilite in sarcina prin hotarare judecatoreasca , atunci se poate executa silit.
Deci poate fi executat silit. Cum anume? Daca este angajat banuiesc ca noul angajator primeste o poprire, dar daca nu mai este angajat?

Aveti idee cat dureaza procesul, daca angajatul plateste si cheltuielile de judecata...orice alte detalii utile.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
georgianaflorina, utilizator
1. Daca este angajat se poate institui poprirea pe salariu ..

2. Daca nu este angajat acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.

3. Durata unui proces nu este fixa , ci este dependenta de complexitatea litigiului si de volumul de munca al instantei ..

4. Daca o parte castiga litigiul si solicita cheltuieli de judecata, atunci, potrivit art.274 alin.1 C.proc.civ. , partea care cade în pretenţii va fi obligată la cerere, să plătească cheltuielile de judecată. Prin urmare, la baza acordării cheltuielilor de judecată stă culpa procesuală a părţii care a pierdut procesul . Aceasta va suporta atât cheltuielile făcute de ea, cât şi cele făcute de partea care a câştigat procesul .
Asadar, numai daca va pierde procesul salariatul va suporta plata cheltuieilor de judecata.
Ca sa nu mai deschid un alt subiect.
Daca am semnat un act aditional dupa un curs de pregatire in care ma oblig sa stau 6 luni sau sa le platesc o suma de bani si plec dupa ce au trecut 5 luni de atunci, pot sa-mi retina toata suma? In actul aditional scrie ca trebuie sa o platesc pe toata.

Alte discuții în legătură

În românia o firmă care te scolarizeaza,prin contractul de ... Constantin 81 Constantin 81 În românia o firmă care te scolarizeaza,prin contractul de muncă poate sa te oblige sa lucrezi la ei 3 ani? (vezi toată discuția)
Contracte de munca georgenew georgenew cum pot sa demisionez dupa ce am urmat un curs de treining si am un contract de munca pe un an la un program de 4 ore zi pentr a putea studia , am lucrat 4 ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contract??? Raluca_B Raluca_B Firma organizeaza program de training….si ma pune sa semnez un act aditional cum ca daca plec timp de 2 ani platesc contravaloarea cursului. Eu particip ... (vezi toată discuția)